„Zajlik
Esti gyors

Bodnár: Parragh elemi fogalmakkal nincs tisztában

3/10/2023 00:19

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Parragh szerint belső erőforrásokra épülő növekedési modellre van szükség, ami jól hangzik ugyan, attól eltekintve, hogy a lakosság fogyasztásának a növekedése ugyancsak az inflációt erősítené – véli Bodnár Zoltán. Az MNB egykori alelnöke szerint nem kell foglalkozni a sok ostobasággal, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mond.

2023. október 02. Esti gyors - részlet 2023.10.02. Bodnár Zoltán
06:45
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, minden eddiginél keményebben szólt be Matolcsy Györgynek Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egyértelműen kijelentette, hogy a jegybankelnök és apparátusa nem értenek az infláció kezeléséhez, és ezért új vezetőségre lenne szerinte szükség a Magyar Nemzeti Bank élén.

"Igazán elismerésre méltó bátorságra vall az, hogy egy csempekereskedő azt állítja a Magyar Nemzeti Bankban dolgozókról, hogy nem értenek az infláció kezeléséhez, és a monetáris politikához" – mondta az Esti gyors hétfői adásában Bodnár Zoltán, az MNB egykori alelnöke, az DK árnyékpénzügyminisztere. Hozzátette, megdöbbenve olvasta Parragh kijelentéseit, miszerint a kamara már 2019-ben felismerte, hogy itt tartós inflációs helyzet lesz. "Kétlem, hogy Parragh Lászlón kívül bárki emlékezne, hogy erről értekezett volna" – tette hozzá szarkasztikusan, hozzátéve, hogy akkor az infláció mértéke mindössze 4 százalék volt, vagyis éppen a toleranciasáv felső széle volt.

Mindezek alapján Bodnár úgy véli, "nem kell foglalkozni a sok ostobasággal, amiről ő beszél, eltekintve attól, hogy felmondja az orbáni és Nagy Márton-féle leckét". Hozzátette, ez a bizonyos kormányzati lecke, az inflációkezelés abból áll, hogy a belső erőforrásokra épülő növekedési modellre van szükség, ami ugyan "tök jól hangzik", attól eltekintve, hogy a lakosság fogyasztásának a növekedése ugyancsak az inflációt erősítené. "Elemi fogalmakkal nincs tisztában az elnök úr, azt hiszem" – vonta le következtetését.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Bodnár Zoltánnal
2023.10.02., hétfő 18:31
Riporter: Dési János