„Klubrádió
Reggeli gyors

Csak a téglákkal játszanak a Radetzky-laktanyánál?

17/12/2020 15:09

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bár építőgépek megjelentek a 180 éves épület körül, Juhász Veronika szerint jelenleg nem történik igazán semmi azon kívül, hogy „játszadoznak a téglákkal”. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt II. kerületi önkormányzati képviselője azt is elmondta, hogy nem lehet tudni pontosan, milyen védelem alá tartozik jelenleg az egyébként a Világörökség részét képező Radetzky-laktanya.

2020. december 17. Reggeli gyors - részlet 20.12.17. Juhász Veronika
06:42
00:00

A Külgazdasági és Külügyminisztérium mellett, a II. kerületi Bem József téren áll a Radetzky-laktanya.  A meglehetősen lepusztult épület már hosszú ideje a beruházók célpontja volt, és csak azért nem bonthatták el, mert műemlék védelem alá tartozott. 

Juhász Veronika a Magyar Kétfarkú Kutya Párt II. kerületi önkormányzati képviselője szerint jelenleg nem történik igazán semmi a 180 éves épület körül, az „építőgépek játszadoznak a téglákkal”. Valódi szerinte nincs szó. Állítását arra alapozza, hogy a még a kormány is megígérte a Világörökség 2019-es jelentésére reagálva, hogy az épületet az eredeti formájában lehet csak helyreállítani.

A volt Radetzky-laktanya helyén épül a Bem Palace irodaház
 
Bem tér
Fotó: Marjai János / MTI
 

„Szerintem csak játszanak egyet, aztán visszarakják a helyére a téglákat” – tette hozzá.

Azt is hozzátette, hogy teljes káosz uralkodik az épület státusza körül.

A laktanya volt már hadikórház, börtön és az ÁVH főhadiszállása, de volt iskola, majd a rendszerváltáskor az MDF-nek, a kormánypártnak adott helyet. 2018-ban a műemlékvédelmi a státuszt megszüntette a kormány, majd gyengébb formában, ugyanebben az évben visszaállították. A jelenlegi védelem a homlokzatra és az öt kétoldali ablakra vonatkozik.

Augusztusban azonban kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánította a kormány az épület elbontásával járó beruházást. Ezzel pedig a kerületi építési szabályok megkerülését és a hatósági ügyek gyorsítását tették lehetővé. Azonban valódi munkálatok a jelek szerint nem történtek – foglalta össze a G7.hu.

A Radetzky-laktanya jelenleg rendkívül rossz állapotban van, 2008 óta üresen áll, egyre csak pusztul. A felújítás-rekonstrukció szükségessége nem kétséges, ugyanakkor a környék lakói és a civilek azt szeretnék, hogy a szükséges modernizáció mellett a Radetzky-laktanya műemléki jellege megmaradjon.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2020.12.17. 08:43
Műsorvezető: Para-Kovács Imre