„Klubrádió
Reggeli gyors

Családok éve a tranzitzónában

1/02/2019 12:48

| Szerző: Klubrádió

Embertelen körülmények között tartják fogva a menekülteket a tranzitzónákban. A gyermekekkel sem tesznek kivételt. Ezt tapasztalta a Magyar Helsinki Bizottság.

2019. február 01. Reggeli gyors - részlet 19.02.01. Szekeres Zsolt
08:53
00:00

A családok éve volt a tavalyi. Közben a kormány nemzeti konzultációt hirdetett a menekültügyről. A kettőben az a közös kérdés, hogy miként élnek a menekült családok, főleg a gyermekek a tranzitzónákban.

A Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi munkacsoportjának tagja, Szekeres Zsolt a Reggeli gyorsban elmondta, hogy konkrétan embertelen, megalázó körülmények között. Amint lehet, kiutasítják őket Szerbiába, vagy a származási országba. Még a különleges bánásmódot igénylőket, például, mozgássérült, kerekesszékes gyermekeket sem látják el megfelelően. Hónapok óta egyetlen kérelmet sem bírált el pozitívan a magyar hatóság.

A 14 év alatti, egyedül érkező gyermekeket nem tarthatnák a tarthatnák a tranzitzónában, de ez is gyakran előfordul, egyszerűen azért, mert nem tudják, vagy nem akarják megállapítani a valódi életkorukat.

Szekeres Zsolt szerint a zónákban általában betartják a szigorú magyar törvényt, nem jellemző, hogy a hatóságokat képviselő embereknek megesne a szívük a rászorultakon.

Pikó András és Pálinkás Szűts Róbert interjúját a fenti „lejátszás” gombra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: