„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Vajon hány agysejt bánja a durva bulizást?

3/04/2021 11:51

| Szerző: Matolcsi Zita/Klubrádió

Már biztosan sokakban felmerült a kérdés, hogy egy-egy átbulizott éjszaka után hány agysejtjük bánta a dolgot. Babiczky Ákos agykutatót kérdeztük a tartós szerfogyasztás káros hatásairól.

2021. március 30. Ötös - Bódy Gergővel / részlet, Babiczky Ákos (2021. március 30., kedd 10:00)
07:55
00:00

Az emberi agy idegrendszerünk irányítóközpontja, tömege 1-1,5 kiló. Tömegéhez, méretéhez képest relatíve sok energiát használ fel, egy átlagos felnőtt agyának működése a véroxigén és az áramoltatott cukrok 20 százalékát.

Ha nagyobb szellemi munkát végzünk, az energiaigény is nő, amit pótolnia kell a szervezetnek, de a megfeszített munkával járó stressz, fáradtság, pszichológiai tényezők azok, amelyek valószínűleg nagyobb hatással lehetnek az étvágynövekedésre – ismertette műsorvezetőnk felvetésére reagálva Babiczky Ákos agykutató, a BME és a Természettudományi Kutatóközpont doktorandusza.

Arról a mondásról is kérdeztük a szakértőt, hogy valaki „elitta az agyát”. A hosszútávú, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás kimutatottan idegrendszeri károsodást okoz. Arról jelenleg is intenzív vita folyik, hogy mennyire közvetlen kapcsolatról van szó, vagyis, hogy az alkohol fejti-e ki az agyban. Úgy tűnik, hogy az alkoholizmusnak ez a következménye másodlagos dolgokkal is összefügg, például gyakran alakul ki B-vitaminhiány az alkoholistáknál, és ez bizonyítottan hozzájárul az idegsejtek pusztulásához.

De a drogokról, például a metafentaminról is ismert, hogy pontosan melyik sejttípust pusztítja – már viszonylag rövid idejű intenzív használat után is. A szakértő szerint viszont a klasszikusan veszélyes, kemény drognak tekintett heroinról még nem bizonyosodott be, hogy kifejezetten idegsejtpusztító hatása lenne. 

Az unalomig ismételt egyetemista mondás, hogy a hétvégi buli 30 ezer idegsejtet pusztított el, ebben a formában nem igaz, de ezt jelen tudásunk alapján nem is lehetséges lemérni. Az viszont biztos, hogy a hosszú távú szerfogyasztás okoz jellemző, kimutatható elváltozásokat az idegrendszerben – mondta el a szakértő. Az alkohol tipikusan az agykéreg gondolkodásért, viselkedésért, személyiségkontrollért felelős területein okozhatja a legnagyobb rombolást – tette hozzá.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Ötös - Bódy Gergővel
2021. március 30. kedd 10:00