„Klubrádió

Egy húszéves élete is lehet lélektani dráma

12/01/2020 18:12

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Erről árulkodik a Once Aurora című dokumentumfilm, amelyet a január 27-én kezdődő Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF) mutatnak be Magyarországon. A filmről és a tinisztárok megpróbáltatásairól beszélgettünk a csütörtöki Y-ban Polgár Odettel és Tamás Orsolyával.

2020. január 09. Y - Galavits Patrik generációs műsora (2020. január 09., csütörtök 15:00)
49:02
00:00
Műsorvezetők: Galavits Patrik Szerkesztők: Árva Brigitta
Hatodik alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált, amelynek a Klubrádió is médiapartnere. A január 27-étől február másodikáig tartó szemlén egyebek mellett 11 Oscar-díjra is nevezett dokumentumfilmet mutatnak be a magyar közönségnek.

A Klubrádióban a következő hetekben több alkotásról is szó esik majd. A csütörtöki Y témája a fiatal norvég énekesről; Aurora Aksnesről szóló Aurora, a tinisztár (Once Aurora) című dokumentumfilm volt.

Aurora története nem is lehetne 21. századibb: tehetségét tizenéves korában fedezték fel, amikor egy barátnője a tudtán kívül feltöltött egy videót az éneklő Auroráról a Facebookra. A videóra hamarosan a zeneipar is felfigyelt, sorban álltak érte a lemezkiadó cégek és 2015-ben, mindössze 19 évesen már meg is jelentette első kislemezét, Running with the Wolves címen. Ezt követte 2016-ban első nagylemeze az All My Demons Greeting Me As a Friend.

Villámkarriert futott be, meghódította az underground zenei világot. Története és személyisége pedig elég érdekes ahhoz, hogy egy egyórás dokumentumfilm kövesse végig vívódásait tengerentúli turnéja és az új albumán történő munka alatt.

A filmben egymást követik a koncertek katartikus pillanatai és Aurora őszinte vallomásai egzisztenciális szorongásairól, az alkotómunka és a showbiznisz elvárásainak ellentmondásairól, rajongóiról vagy éppen arról, milyen nehezen viseli mások érintéseit, öleléseit.

A két rendező, Stian Servoss és Benjamin Langeland közben nagyszerű képekkel és beállításokkal teszi mélyebbé a filmet.

Tamás Orsolyával, a BIDF diák nagykövetével és Polgár Odettel, az Aurora, a tinisztár nagykövetével beszélgettünk a filmről és arról, miért érdemes még ellátogatni a hamarosan kezdődő fesztiválra.

A beszélgetést meghallgathatja a fenti lejátszás gombra kattintva, illetve Spotify-on.