„Klubrádió
Reggeli gyors

„Éljen Kálmán László!”

11/10/2021 13:42

| Szerző: Klubrádió

Kiváló nyelvész volt, és jó értelemben vett élesztője a tudományos, a szellemi életnek. Erjesztette maga körül a gondolatokat. Nyughatatlan lélek volt, mindig azt mondta, hogy „jó, így van, de miért ne lehetne máshogy?” – mondta a hétvégén elhunyt Kálmán László nyelvészről, a Klubrádió műsorvezetőjéről kollégája, Nádasdy Ádám.

2021. október 11. Reggeli gyors / részlet, Nádasdy Ádám emlékezik Kálmán Lászlóra (21.10.11.)
06:59
00:00

A Reggeli Gyorsban Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, egyetemi oktató emlékezett Kálmán László kollégájára és műsorvezetőtársára, aki vasárnap, életének 64. évében hunyt el.

Elmondta: Kálmán László hónapok óta súlyos beteg volt. De valahogy azt gondolták, hogy bírja a harcot, és bírta is, aztán egy-két héttel ezelőtt hirtelen rosszabbra fordult az állapota. Végül csendben elaludt. 

Ezzel kapcsolatban említette: olyan megható volt, hogy testvére, Kálmán C. György, a neves irodalomtörténész feltett egy képet gyerekkorukból a közösségi oldalára, amelyen egy villamoson ülnek, és a kis Lacika a bátyja vállára hajtja a fejét, vélhetően elaludt.

Kiváló nyelvész volt, és jó értelemben vett élesztője a tudományos, a szellemi életnek. Erjesztette maga körül a gondolatokat. Nyughatatlan lélek volt, mindig azt mondta, hogy „jó, így van, de miért ne lehetne máshogy?”. A szaknyelvészetben és a nyelvészet társadalmi ismertségében, megítélésében is, ezért csinálta a Szószátyár című műsort is – mondta Nádasdy Ádám, aki a műsor indulása után néhány évvel csatlakozott Kálmán László mellé műsorvezetőnek. Nádasdy szerint azonban a műsor Kálmán László halálával befejeződik, mint mondta, egyedül nem folytatja tovább. Műsorvezetőnk megkérdezte, nem lehet-e később valakivel, például Kálmán László egyik tanítványával egy idő múlva mégis folytatni, amire Nádasdy azt válaszolta: fel kell ocsúdni az első sokkból, és át kell gondolni ezt a lehetőséget is. Azt mondta: éljen Kálmán László, mert úgy lehet megőrizni az emlékét, ha tovább beszélünk azokról a dolgokról, amelyek neki fontosak voltak. Szeretett tanítani, sok tanítványa volt, és ők viszik tovább a kutatásait.

Kálmán László és Kókusz kutya
 
Kálmán László és Kókusz kutya
 

Kálmán László szívesen állt rendelkezésre jogi esetekben is, a bíróságon is adott szakvéleményt, hogy egy-egy beszéd kimeríti-e az adott tényállás fogalmát, segédkezett abban, hogy érthetőek legyen bizonyos jogi szövegek, amelyek pontosak ugyan, viszont szörnyű bikkfanyelven íródtak. A nyelvészet nyitását a társadalom felé, szívügyének tekintette – mondta Nádasdy Ádám. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.10.11., hétfő 8:50
Műsorvezető: Dési János