„Zajlik
A lényeg

Elmarasztalták a mentőszolgálat két munkatársát a Gálvölgyi-ügy miatt

18/07/2023 07:55

| Szerző: Klubrádió

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) két munkatársának elmarasztalásával zárult az a belső vizsgálata, amit a Gálvölgyi-ügyben elkövetett hibák feltárására indítottak – írta a hvg.hu. A segélyhívást fogadó mentésirányítót abban találták felelősnek, hogy az esetet nem életveszélyes kategóriába sorolta, az ismételt hívást kezelő másik mentésirányító pedig kommunikációs hibát vétett.

A mentőszolgálat szakmai protokolja ugyanis előírja, hogy ha a besorolással kapcsolatban kételyek merülnének fel, a betegbiztonság érdekében mindig a súlyosabb lehetőséget kell irányadónak tekinteni. Gálvölgyi János esetében pedig a nehézlégzés önmagában olyan tünet volt, ami magában hordozhatja az életveszély lehetőségét és azt a hozzátartozó visszahívása során feltett, tájékozódó kérdésekkel sem lehetett kizárni – írták.

"A mentésirányítók munkájának szakmai támogatását az Országos Mentőszolgálat tovább erősíti, a nyár folyamán összes mentésirányító csoportunk dolgozói számára kétnapos, intenzív továbbképzést tartunk, amely egyebek mellett jogi, kommunikációs, pszichológiai, és mentés-szakmai elemeket, valamint gyakorlatokat is tartalmaz" – áll a mentőszolgálat közleményében.

Gálvölgyi még május 10-én lett rosszul, komoly légzési nehézségei voltak, de mentő nem ért ki hozzá, így a lányai vitték kórházba. Rögtön az intenzív osztályra került, lélegeztetőgépre. Az Országos Mentőszolgálat korábban már megállapította saját mentőirányítója felelősségét, aki hibásan nem az életveszélyes kategóriába sorolta az esetet, ezért nem indult azonnal mentőautó Gálvölgyiért. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyomozott, de az eljárást július elején megszüntették, ezt a döntést azonban a területileg illetékes ügyészi hivatal (az V. és a XIII. kerületi) hatályon kívül helyezte és az eljárás folytatását rendelte el.