„Klubrádió
Esti gyors

Emelkednek a törlesztőrészletek a moratórium után

20/03/2020 10:43

| Szerző: Klubrádió

Az év végéig ugyan nem kell fizetnünk a hiteleink törlesztését, de ez óhatatlanul azzal jár, hogy emelkedni fognak a részletek, várhatóan 4 százalékkal.

2020. március 19. Esti gyors - részlet 20.03.19. Sándorfi Balázs
06:36
00:00

Arról szó nincs, hogy a bankok bármit is elengednének a tartozásainkból, akár kamatot, akár tőkét. A kormány által hirdetett moratórium azt jelenti, hogy az év végéig halaszthatjuk a törlesztőrészletek fizetését. Januártól az addig felhalmozódott kamatokkal nőnek majd a díjak. Sándorfi Balázs, a Bankmonitor alapító-ügyvezetője úgy számol, hogy az emelkedés 4 százalék körül lesz, mondjuk egy 4 éve felvett, 20 éves futamidejű lakáshitelnél. A szakember szerint ez azért kigazdálkodható. Az intézkedés érinti a személyi kölcsönöket, autó- és áruhiteleket is. A kamattartozás nem fogják tőkésíteni, tehát nem kamatos kamatot számítanak a szakmai szövetség szerint, bár ez a kormányrendeletből nem derül ki világosan.

A kormány a THM-et, azaz a teljes hiteldíj mutatót is megszabta, ez a jegybanki alapkamat, plusz 5 százalék lehet, tehát a mai állapotok szerint 5,9 százalék. Sándorfi Balázs emlékeztetett arra, hogy ilyen kölcsön piaci alapon nem képzelhető el. Eddig egy jónak mondható személyi hitel mutatója 6,9 százalék volt, a különbség megtérítésében valami segítséget kellene kapniuk a pénzintézeteknek.

Félő, hogy a hitelezés ilyen körülmények között lefékeződik, vagy meg is áll átmenetileg. Ebben az esetben a Magyar Nemzeti Banknak kellene beavatkoznia. A hitelezés megállása ugyanis a várható recessziót erősítené, ami nem érdeke az MNB-nek sem. A szakember mindent összevetve úgy értékelte, hogy azért a moratórium egy jó irányba tett lépés, számos családon, vállalkozáson segíthet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2020.03.19. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János