„Zajlik
Reggeli gyors

Ennél lejjebb már nincs – súlyosan leszerepelt Orbán

10/10/2024 09:41

| Szerző: Klubrádió

Lehet, hogy a híveknek bejött a ketrecharcos Orbán, de az Európai Parlement kezében komoly ütőkártyák vannak és nagyon kellemetlen helyzetbe sodorhatja Magyarországot. Orbán tegnapi műsorát elemezte a Reggeli Gyorsban Szentiványi István külpolitikai szakértő, volt külügyi államtitkár, volt Európai-parlamenti képviselő és Balázs Péter volt uniós biztos, korábbi külügyminiszter, a Budapest Városdiplomáciai Akadémia igazgatója.

2024. október 10. Reggel gyors - részlet l Balázs Péter és Szent-Iványi István 2024.10.10.
14:02
00:00
Balázs Péter először arról beszélt, hogy Orbán Viktor sajnálhatja, hogy kilépett a Néppártból, mert hazai politikai ellenfele, Magyar Péter most kiemelten élvezi a legnagobb képviselőcsoport támogatását, miközben a Néppárt már támadja már őt. A volt uniós biztos szerint nőtt a konfliktus Orbán Viktor és az unió közözött, világszerte romlott a kormányfő megítélése. hiába próbálkozott bizonyos programelemek előadásával, végül visszacsúszott a személyeskedés szintjére. Ráadásul a miniszterelnök szándékosan kihagyta Ukrajnát a programelemek közül, amit aztán a fejére is olvastak és megkapta a külpolitikája kritikákáját a kínaiakkal és az oroszokkal való kapcsolata miatt is.

 
Balázs Péter Forrás:CEU
 

 

Szentiványi István szerint most már látszik, hogy ez a júliustól decemberig tartó magyar elnökség semmilyen érdemi előrelépést vagy eredményt nem fog tudni felmutatni. A volt külügyi államtitkár hozzátette, eleve rossz helyzetben indult hazánk, mert az európai intézmények nagy átalakulásban vannak, ám ezzel együtt Orbán a békemissziónak nevezett nemzetközi haknival már annak az esélyét is elrontotta, hogy ebből valami pozitívat ki lehessen hozni. A  volt EP-képviselő hibának nevezte, hogy a miniszterelnök az orosz-ukrán konfliktust alig érintette, majd Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökét hibáztatta, mert szerint ő vitte bele a háborúba a világot.

Szentiványi István külpolitikai szakértő, volt külügyi  államtitkár, volt Európai-parlamenti képviselő
 
Szentiványi István külpolitikai szakértő, volt külügyi államtitkár, volt Európai-parlamenti képviselő
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

 

Szentiványi-István szerint Orbán a vitában pedig már olyan szintet ütött meg, ami teljesen ismeretlen és szokatlan az Unóban. Mint mondta, az EU történetében egyszer fordult elő, hogy egy soros elnökséget adó miniszterelnök botrányosan szerepelt. Ez 2012-ben  Silvio Berlusconi volt, aki lekápózta Martin Schulzot baloldali EP-képviselőt.

Orbán a magyar parlamentre jellemző nemtelen vádaskodásokba és személyeskedésekbe ment bele, ami az EP-ben nem szokás. Orbán ezzel a ketrecharcos stílussal szerinte elvesztette minden méltóságát, ami egy miniszterelnöknek kijár. És az esélyt sem ragadta meg arra, hogy enyhítsen az uniós intézménynek - azon belül is az EP - és a Magyarország közti feszültségen.

Szentiványi azt mondta, lehet, hogy itthon tapsolnak a hívek ennek a stílusnak, de az Európai Parlament kezében komoly ütőkártyák vannak és sok ügyben megszorongathatja Magyarországot.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli Gyors - Interjú Balázs Péterrel és Szentiványi Istvánnal
2024. október 10., csütörtök 8.10
riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János