„Klubrádió
Reggeli gyors

Eörsi Mátyás: A világ nem hagyja, hogy a küllőkbe botokat berakó miniszterelnökök akadályozzák

14/12/2021 11:29

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Macron nem azért jött, hogy móresre tanítsa Orbán Viktort, ő lesz az EU vezetője, és szeretne valamilyen eredmény elérni, ráadásul Franciaország is kampány előtt van, elnökválasztás lesz, naná, hogy szeretne sikerrel szerepelni. Macron számára világos, hogy a francia adófizetők által befizetett pénzt Orbán Viktor zsebre vágja, és számára ez tűrhetetlen. Eörsi Mátyás volt SZDSZ-es képviselő elemezte a francia elnök budapesti útját.

2021. december 14. Reggeli gyors (2021. december 14., kedd 06:00)
141:55
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 52:26-tól hallgathatja meg

Macron francia elnök budapesti útja gesztusokkal kezdődött: először kilátogatott Heller Ágnes sírjához, majd találkozott az ellenzék vezetőivel is, de Eörsi Mátyás volt SZDSZ-es képviselő, majd az Orbán-kormány jelöltje az Európa Tanács főtitkári posztjára, jelenleg a DK tagja, szerint Macrónnak volt egy harmadik gesztusa is, ami a látogatást megelőzően történt, amikor a francia elnök Orbán Viktorról kijelentette, hogy egy politikai ellenfél és egy európai partner: Eörsi szerint ez "egy nagyon pontos leírása a helyzetnek, hiszen tényleg ellenfelek sok tekintetben, ugyanakkor Marcon, aki az EU soros elnökségét átvevő Franciaország elnöke, nem teheti meg, hogy egy tagállamot, a 27-ből egy szavazatot mellőzzön, és ne beszéljen Orbánnal és a Visegrádi 4-ekkel".

Eörsi szerint Orbán is visszaigazolta Macron enciklopédikus megjelölését, amikor azt mondta, hogy számára is Macron egy politikai ellenfél, ezért érdekesen kezdődött ez a találkozó, hiszen ennek megfelelően "valóban két politikai ellenfél találkozott": ellenfelek Európa jövőjét illetően, ellenfelek a jogállamiság megítélését illetően.

Orbán Viktor fogadta Emmanuel Macron francia elnököt
 
Orbán Viktor fogadta Emmanuel Macron francia elnököt
 
Budapest, 2021. december 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt a Karmelita kolostorban 2021. december 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Bár Eörsi szerint "sokan azt gondolhattuk, hogy a demokrácia majd a békét jelenti, de a demokrácia politikai küzdelmet jelent", és szerinte nyilvánvaló, hogy a két vezetőnek Európa alapjaival kapcsolatban totálisan ellentétes véleménye van. Macron "a magyarországi ellenzékkel összhangban egy erős Európa híve, amely versenyképes a világgazdaságban, és globális hatalommá fogja tenni Európát.

Eörsi emlékeztetett rá, hogy Orbán is ilyen szövegeket mond, ő is meg akarja változtatni az EU-t, csak ellenkező irányban: a magyar kormányfő Európát egy fejőstehénnek nézi, ahova azért léptünk be, hogy megnyomjuk a gombot, és akkor rengeteg pénz kijön, amit ő és az oligarchák el tudnak tenni. "Ez egy elég jelentős különbség".

Európa jövője azon múlik Eörsi szerint, hogy melyik álláspont nyer. Eörsi a két politikus személyétől elvonatkoztatva azt mondta, hogy szerinte ebben a mostani világpolitikai helyzetben csak egy olyan Európa tud túlélni, amely megerősödik akár a tagállamok rovására is, és szerinte a világ nem fogja hagyni, hogy "fékező, a küllőkbe botokat berakó miniszterelnökök akadályozzák".

A végén győztesek és vesztesek lesznek, sokan abban bíznak, beleértve Eörsit is, hogy Orbán a küzdelem vesztese lesz, Macron pedig az európai polgárok összességével együtt a győztese. Macron mégsem azért jött Budapestre, hogy móresre tanítsa Orbán Viktort, hanem mert ő lesz az EU következő vezetője fél évre, és szeretne valamilyen eredmény elérni, ráadásul Franciaország is kampány előtt van, elnökválasztás lesz, hát naná, hogy szeretne sikerrel szerepelni.

Macron szerinte azt is látja, hogy mivel Németországban kormányváltás volt, ami egy időre megtorpantotta, így nem tud azzal az energiával az Európai Unió vezetésével foglalkozni, ami Macron számára egy lehetőség, hiszen Franciaország és Németország az EU két legerősebb motorja, és most tért nyílik neki. Eörsi ezt is a francia elnök budapesti látogatásának egyik indokaként említette.

Orbán Viktor az elmúlt években elérte, hogy egy ismert név lett az EU-ban, és még Franciaországban is írnak róla a lapok, Le Pen kétszer is találkozott vele, tehát a francia külpolitika egyik szereplője lett, ami azzal is jár, hogy a francia lapok megírják, hogyan bánik Orbán Viktor az EU-s pénzekkel. Macron számára világos, hogy a francia adófizetők által befizetett dollár milliókat Orbán Viktor zsebre vágja, és számára ez tűrhetetlen. Hiszen minden elnöknek a saját polgárai adópénzére kell elsősorban ügyelnie, ezért a legkevesebb, hogy amikor az EU Magyarországot segíti, akkor odafigyelnek, hogy a pénzt jól használták-e fel, és ha nem, akkor azt mondják: "figyelj, Viktor, nem rendesen költötted el a pénzt, akkor nem fogunk adni". Ez Eörsi szerint teljesen természetes, és az elmúlt évek erről szóltak, és erről szól a jogállamisági mechanizmus.

Egy példával világította meg a helyzetet: amikor Magyarországon a polgárok felajánlják az adójuk 1%-át valamilyen szervezetnek, ami ha nem jól használja fel, az állam fellép ellene. Ugyanez történik az EU-ban is, mondta. A pénzt azért adják, hogy a magyarok jobban éljenek, nem ezért, hogy Mészáros Lőrinc... - utalt Eörsi a jelenlegi folyamatokra, de inkább nem fejezte be a mondatot.

Eörsi szerint, ha Magyarország ellen elindul a jogállamisági mechanizmus, akkor a helyreállítási alapból nem fog pénzt kapni az ország, "amíg a jogállamiság tekintetében nem javít". Ez szerinte azoknak a magyaroknak is jó, akik fontosnak tarják a jogállamiságot.