„Ki
Reggeli gyors

Ercse: Az iskolák évek óta vészforgatókönyvek szerint működnek

12/06/2023 11:27

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A 2022 óta tudta a kormány, hogy milyen súlyú problémák vannak a kötelező óraszámokkal, mégsem tett semmit – állítja Ercse Krisztina.  A Civil Közoktatási Platform tagja hozzátette, a probléma akkora lett, hogy a tanórán kívüli iskolai tevékenységeket sem tudják majd az intézmények biztosítani.

2023. június 12. Reggeli gyors - részlet 23.06.12. Ercse Krisztina
08:40
00:00

Egyre több iskolában vészforgatókönyveket dolgoznak ki a státusztörvény miatt várhatóan erősen növekvő tanárhiány miatt. Egy budapesti iskolában egy matematika szakos tanár tanítja majd a fizikát, bár végzettsége nincs hozzá, a napközis nevelők pedig tanítói feladatokat is ellátnak majd alsóban, felsőben pedig nem lesz napközi. Besegít majd a könyvtárostanár is. A Belügyminisztérium vezényszóval is felérő tervezete mellett azonban más problémák is súlyosbítják a helyzetet. Etyeken a polgármester, és a helyi általános igazgatója miatt került veszélybe az új tanév. Az intézmény 26 tanára közül 10 nem tervezi folytatni a munkát az intézményben.

"A sajtóértesülések csak kevéssé írják le a helyzetet" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Ercse Krisztina. A Civil Közoktatási Platform tagja hozzátette, hogy 2021-ben az Európai Bizottság magyar képviselete megbízta a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központot, hogy készítsen kutatást, amely témája: Az emberierőforrás szűkösségekről a magyar közoktatásban.

Hangsúlyozta, a tanulmányban feltárt problémákról – köztük a 22-26 keretben meghatározott kötelező óraszámok tarthatatlanságáról – már 2022 elején értesült a kormány, ehhez képest "letagadta, dugdosni kellett". Hozzátette, szaktanári téren egyre nagyobb a probléma, amely mellett a helyettesítés tovább növelte az óraszámokta. Akár 32 órát meghaladhatta egy tanár heti óraszáma, amely felett – tette hozzá Ercse – az adminisztrációt nem engedte meg a KRÉTA. Elszámolhatatlanná vált a túlmunka.

"Semmi új nincs a jelenlegi helyzetben, az iskolák évek óta vészforgatókönyvek szerint működnek" – foglalta össze, hozzátéve, hogy már nem csak a gyerekek felügyelete vált kérdésessé tanóra alatt (nem beszélve arról, hogy nem szakos tanárokkal kell megoldani ezeket). A probléma olyan súlyú, hogy a tanórán kívüli iskolai tevékenységek, szakkörök, kézműves tevékenységek is veszélybe kerültek. Márpedig a gyerekekért folyó versenyben ezek voltak a legfontosabb tevékenységek, amelyek a kötelező tantárgyakon kívül vonzóvá tehették az egyes intézményeket.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ercse Krisztinával
2023.06.12., hétfő 7:33
Riporter: Szénási Sándor