„Klubrádió
Klubdélelőtt

Érzékeny Nyersanyag és Bodrogi Gyula köszöntése

19/04/2024 23:33

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A Klubdélelőttben a héten Boross Martin első nagyjátékfilmjéről, a Nyersanyagról mesél, Romsics Gergely történésszel az első világháború utáni magyar külpolitika tanulságait kutattuk, beszélgettünk a Titanic több száz utasát megmentő magyar orvos unokájával, vendégünk lesz Sándor Iván író és születésnapján köszöntöttük Bodrogi Gyulát.

2024. április 20. Klubdélelőtt (2024. április 20., szombat 09:00)
155:57
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

Az április 20-i adás menete és vendégei voltak:

Boross Martin Junior Prima díjas dramaturg, színházrendező, filmrendező. Első nagyjátékfilmjében, a Nyersanyag-ban, rendkívüli szociális érzékenységgel vizsgálja, dokumentálja a város és vidék közti szakadékot és a hatalmával visszaélő polgármester karakterét.

10.00: Romsics Gergely történész, egyetemi oktató többek között az I. világháborús összeomlás közbeni és utáni magyar külpolitikát kutatja. Egyetlen nagy kudarctörténetről van szó? Ugyanazokat a hibákat követjük el ma is? Úgy tűnik, visszatérő motívum a magyar külpolitikai gondolkodásban az orosz vonzalom, de vajon miért?  Mit tartottak száz éve a nemzeti szuverenitás fogalmáról, mennyiben jelentett mást, mint ma és túlhasználjuk-e a fogalmat?

1912. április 15-én elsüllyedt az akkori világ legnagyobb óceánjáró személyszállító hajója, a Titanic. Dr. Lengyel Árpád egy másik, a Carpathia nevű hajónak volt az orvosa. A süllyedő Titanicról 705 ember életét mentette meg. Az orvos az egész történetet leírta, a feljegyzések és a tárgyak, amelyek megmaradtak utána szolgáltatták az alapot unokájának, Völgyi Péterné dr. Reich Márta francia-magyar szakos tanárnak egy kiállításhoz és könyvhöz.

 
 A később a Titanic utasainak mentésében résztvevő Carpathia hajó a fiumei kikötőben 1903-ban. l Forrás: Fortepan/Schoch Frigyes
 
 

Bodrogi Gyulát, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, színházigazgatót, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját a 90. születésnapján köszöntöttük.

Bodrogi Gyula
 
Bodrogi Gyula l Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 
 

Sándor Iván, József Attila-, Márai Sándor- és Kossuth-díjas író, kritikus. Évtizedeken keresztül volt a Film Színház Muzsika színházi kritikusa, majd főszerkesztő-helyettese. 94 évesen az esszéiben próbálja megfejteni merre tart a világ. A mostani rendszerről megvan a véleménye, a diktatúra mutációjának látja.

Sándor Iván
 
Sándor Iván l Fotó: Márton Merész
 
 
Klubdélelőtt
2024. április 20. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa