„Klubrádió
Reggeli gyors

A Fertő tavi beruházás eredménye egy üres, drága szálló és egy tönkretett tó lehet

7/06/2021 09:10

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Fertő tó partjára tervezett luxusszálló építésének leállítását kérik az UNESCO mellett más szervezetek is. Rodics Katalin a Greenpeace szakértője szerint nemzetközi egyezményeket, hazai kötelezettségvállalásokat és jogszabályokat is sért a Fertő tavi beruházás.

2021. június 07. Reggeli gyors - részlet 21.06.07. Rodics Katalin
07:02
00:00

12 teniszpálya, egy műfüves futballpálya, 16 apartmanház, egy 100 szobás négcsillagos luxusszálloda, 880 férőhelyes parkoló, többszintes látogató központ, hotel kemping, 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadására képes kikötő épül 60 hektáron az UNESCO által is bírált beruházás keretén belül a Fertő tónál. A beruházást Mészáros Lőrinc cége végzi. Az állami pénzből finanszírozott beruházás azon kívül, hogy versenyhátrányt okozhat a környék panzióinak és a szállodáinak, komoly természetvédelmi kockázatot is jelent.

Rodics Katalin, a Greenpeace szakértője szerint a magyar nagykövet feladata lenne, hogy a kormányt tájékoztassa az UNESCO döntéséről, amelyre a kormánynak valamiképpen, például a beruházás felülvizsgálatával reagálnia kell. Hozzátette, nemzetközi egyezményeket, hazai kötelezettségvállalásokat és jogszabályokat is sért a Fertő tavi beruházás.

A következmények pedig visszafordíthatatlan károkat okoznak a tó ökoszisztémájában, aminek eredményeképp a beruházás sem térül meg, így – Szénási Sándor műsorvezető szavaival élve – "üres, kongó és pusztuló szállodák nemcsak a Fertő tónál, hanem szerte az országban, de a pénz addigra már eltűnik".

Rodics mellékesen megjegyezte, apró tó lévén, ha a 850 vitorlás felsorkozna, szárazon átsétálhatnánk Ausztriába.

Fotó: Pixabay
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Rodics Katalinnal
2021.06.07., hétfő 7:47
Riporter: Szénási Sándor