„Köszönjük,
A lényeg

Megműtötték Robert Ficót, akire többször lőttek rá szerdán

15/05/2024 22:50

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A több lövéssel megsebesített Robert Ficót megműtötték. Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter a BBC-nek adott rövid interjúban arról beszélt, Fico túl van az életveszélyen, miután a műtét sikeresnek bizonyult. 

A Denník N azt írta: Robert Fico eszméleténél volt és kommunikált, mikor délután négykor a besztercebányai kórházba szállították. A lövések a hasán és a bal kezénél találták el. Az orvosok számára a hasi sérülés okoz problémákat. A TA3 televízió este fél nyolc körül már arról számolt be, hogy Fico állapotát stabilizálták, kommunikál.

Ugyancsak a Denník N írta este 6 órakor, hogy információik szerint Robert Fico kormányfőt még műtik. Sajtóhírek szerint először Nyitrabányán látták el a politikus lőtt sérüléseit. Onnan helikopterrel a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba szállították. Azért nem Pozsonyba, mert azonnali beavatkozásra volt szüksége.

Frissítés: cáfolta Robert Kalinák (Smer) szlovák védelmi miniszter, Robert Fico helyettese azokat a sajtóhíreket, hogy stabilizálták Robert Fico állapotát, a kormányfő kommunikál. A hírt nem sokkal korábban a TA3 szlovák tévécsatorna online kiadása és a Markíza televízió közölte.

Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter is megerősítette, hogy Ficót még mindig operálják. Közölte: a támadás elkövetője ötször lőtt, és a miniszterelnök „kritikus állapotban” van. Azt mondja, a merénylő tette politikailag motivált volt.

A hatóságok hírzárlatot rendeltek el, este nem érkezett hivatalos közlés a műtéttel kapcsolatban, Erik Tomáš munkaügyi miniszter a Markíza televíziónak annyit mondott: a beavatkozás azért húzódott el, mert a támadó a kormányfő több szervét is eltalálta.

Este fél 11 után Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter a BBC-nek adott rövid interjúban arról beszélt, Fico túl van az életveszélyen, miután a műtét sikeresnek bizonyult. „Súlyosan megsérült: az egyik golyó a gyomrába fúródott, míg a másik egy ízületet ért. Azonnal kórházba szállították, majd megműtötték” – tette hozzá. Nem sokkal később a Denník N is úgy értesült, hogy Robert Fico már átesett a műtéten, és eszméleténél van.

Merénylet a szlovák kormányfő ellen
 
Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica), miután lőfegyveres támadás érte egy kihelyezett kormányülést követően a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán. A feltételezett tettest őrizetbe vették. Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák
 
 

Több forrás úgy tudja, hogy egy 71 éves férfi a merénylő. A támadót Juraj C.-nek hívják. A lévai (Levice) férfi 1953-ban született. Három verseskötetet írt. Tagja a Szlovák Írószövetségnek. 2016-ban egy magán biztonsági szolgálatnak dolgozott, és akkoriban ő maga is támadás áldozata lett egy bevásárlóközpontban.

A férfi a Denník N szerint nyolc évvel ezelőtt még internetes aláírásgyűjtésbe kezdett egy „Hnutie proti násiliu” (Mozgalom az erőszak ellen) nevű politikai párt létrehozásához.

Az Új Szó azt írja, hogy Juraj C. 2016-ban rendszeresen találkozott a Slovenskí branci nevű szervezettel, ezt fényképek dokumentálták. Ez a szervezet a Facebook-oldalán íróként és publicistaként jelölte meg Juraj C.-t, közölte is az írásait. Ezekben a férfi bírálta a menekülteket és az államot, és nyíltan támogatta a szervezetet, amely nem hivatalos félkatonai jelleggel bírt. Kapcsolatban álltak különféle szélsőségesekkel, és oroszpárti orientációjuk volt. 2022-ben beszüntették a tevékenységüket. 

A Progresszív Szlovákia álhírek terjedésére figyelmeztet, melyek szerint a támadó a mozgalom tagja lett volna. „Egyértelműen elutasítjuk, hogy a mozgalmunk tagja lett volna. Nem létezik semmilyen kapcsolata a pártunk és a tagjaink irányában. Élesen elítéljük ezt a förtelmes tettet” – közölték. Ez azért is fontos, mert a kormányközeli a Megafon is terjeszti a Facebookon az álhírt, hogy a támadó a PS támogatója volt.

(Kiemelt kép: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák)