„Klubrádió
Reggeli gyors

Fideszes alapítványok: még a rablóprivatizációnál is rosszabb

3/06/2021 09:41

| Szerző: Klubrádió

Az alapítványoknak kiszervezné a Fidesz az államot, miközben ezek nem is alapítványok, hanem gazdasági célokat követnek. Ez ellen fordult az alkotmánybírósághoz az ellenzék.

Az alapítványokba kihordott állami vagyon miatt az Alkotmánybírósághoz fordult az ellenzék. Arról, hogy ezek az alapítványok valójában miért nem is alapítványok, miért tervezi a Fidesz, hogy megjutalmazza őket, arról Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője beszélt a Reggeli gyorsban.

2021. június 03. Reggeli gyors - részlet 21.06.03. Tordai Bence
07:08
00:00

Tordai szerint, ami az állam által gründolt alapítványokkal történik, az a 90-es évek rablóprivatizációjánál is rosszabb, amikor bagóért eladták az állami vagyont, hiszen most "viszont egy fillér bevétele sem lesz belőle az államnak".

A fideszes kormány nem is mélyállamot, hanem egy párhuzamos államot szervez, kiszervezve az állam "funkcióit, a feladatait, a vagyonát, sőt még a jövedelmeit is, hiszen elrendelték, hogy a költségvetésből minden évben támogatni kell ezeket a közfeladatokat ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak mondott, de nyilvánvalóan fideszes kézben lévő alapítványokat".

Az ellenzéki pártok emiatt az alkotmánybírósághoz fordultak. Szerintük ez "még a Fidesz által delegált alkotmánybíróknál is ki kell, hogy verje a biztosítékot, mert még a Fidesz által írott alaptörvénnyel is teljesen ellentétes". Ezért egy megsemmisítő indítványt nyújtottak be az ellenzéki pártok nevében.

Tprdai szerint elképzelhető, hogy az alkotmánybíróság nem fogja teljes egészében megsemmisíteni a törvényt, de az ellenzékiek beadványa "egyszerre igényli a teljes törvény és a kapcsolódó módosítások, továbbá az egyes konkrét részek külön-külön megsemmisítését is. Így, lehet, olyan hibrid megoldás születik, mint a rabszolgatörvény esetében is, hogy nem az egész beadványnak adott helyt, de bizonyos részeiben igazat adott.  A legsúlyosabb és legnyilvánvalóbban alaptörvényellenes részeket mégis megsemmisítik.

Tordai szerint ez is siker lenne, hiszen az a rendszer, amit Orbán Viktorék kitaláltak, csak akkor működik, "ha teljes, kerek egész, és sérthetetlen tud lenni. Ha bárhol ki lehet kezdeni, akkor fel lehet számolni, akár egy ilyen beadvánnyal is" - mondta.

"Nem gondolom, hogy ennek bármiféle más elfogadható végkimenetele lehet, mint hogy visszatérnek az állami vagyonok az állam kebelére, és újra a közösségé lesz a 99%-tól elvett vagyon, nem pedig a fideszes 1%-é."

Ebben Tordai szerint nem lehet kompromisszum, vagy félmegoldás: vagy így, vagy 2022, a választás után  vagy fel fogják számolni ezeket az alapítványokat. "Mindent vissza-elven" kell látniuk a kérdést. Szerinte ez a tétje a 2022-es választásnak, és sokkal inkább bízik is a választókban, mint az alkotmánybíróságban.

Arra a hírre is kért, hogy ezek az alapítványok hihetetlen adómentességet kapnak, konkrétan az állam fizetne nekik. Tordai szerit ezt nem gondolja komolyan a kormány, hiszen ezzel "ezermilliárdos tételt vállalna" a költségvetés, "miközben elképesztő eladósodottságban van az ország". Hovatovább ezek az alapítványnak nevezett csoportosulások "nem is alapítványok, mivel elsősorban gazdasági célokat követnek. Egy ilyen szervezetet feloldani az adózás alól, és az őket támogatókat jutalmazni, rettenetesen sajátos eszköz" - mondta.