„Zajlik
Reggeli gyors

Fokozódik az árvízhelyzet: Magyarország szerencsés helyzetben van, hogy csak 80 mm csapadék esett

16/09/2024 13:08

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

Fokozódik az árvízhelyzet Magyarországon, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, várhatóan a hétvégén tetőzik a Duna Budapesten. Orbán az árvízvédelmi operatív törzs ülése után azt mondta, hogy három veszélyes helyszín van: a Szigetköz, a Dunakanyar és Budapest. "Magyarország nagyon szerencsés ebben a szituációban, 80 milliméter volt a csapadékrekord, mi is megkaphattuk volna ezt a 300-400 milliméteres mennyiséget, és akkor nincs olyan árvízvédelmi készültség, amivel lehetett volna ez ellen védekezni" - mondta a Klubrádió Reggeli gyors műsorában Dedák Dalma, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője. 

2024. szeptember 16. Reggeli gyors - részlet, 2024.09.16. Dedák Dalma
08:09
00:00

"Bakonybélben volt a csapadékrekord, ott ilyen 80 milliméter körüli csapadék esett, hát az semmi ahhoz képest, hogy Csehországban volt olyan, hogy 400 milliméter is lezúdult" - mondta a Klubrádióban Dedák Dalma. Az áradások a környező országokban nagy gondot okoznak: Alsó-Ausztriában evakuálni is kellett, Szlovákiában iskolákat zártak be. Magyarország szerinte nagyon szerencsés ebben a szituációban, "mert - mint mondta - mi is megkaphattuk volna ezt a 3-400 milliméteres mennyiséget, és akkor nincs olyan árvízvédelmi készültség, amivel lehetett volna ez ellen védekezni".

 
Árvíz Budapesten
 

Hamarosan Magyarországra érkezik a Borisz ciklon hatása - ezt mondta Pintér Sándor belügyminiszter az árvíz elleni védekezésről szóló sajtótájékoztatón reggel. A felkészültségünk jelen pillanatban elérte a 100 százalékot - tette hozzá a miniszter. Pintér elmondta, hogy a Belügyminisztérium feladata ezeket a feladatokat irányítani, ezért lemondja a külföldi útjait, nem hagyja el az országot. Szerinte teljesen felkészültek, és ha kell, helikoptert is bevetnek.

Láng István országos vízügyi főigazgató arról beszélt, hogy szerdán Nagybajcs közelében, csütörtökön, pénteken Komárom és Esztergom környékén, Budapesten pedig a hétvégén fog tetőzni a Duna. Az előrejelzések szerint a 2013-as nagy árvíz szintje alatt 30-40 centiméterrel. Láng szerint az árvíz jövő héten hagyhatja el az országot.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint az évtized legnagyobb árvize közelít a fővároshoz. Az árvízvédelmi készültség miatt hétvégén több mint félezer szakembert vezényeltek át a leginkább veszélyeztetett vízügyi igazgatóságokhoz, a Margit-szigeten pedig már pakolják a homokzsákokat. Este 8 órától lezárják a budai és a pesti alsó rakpartot.

Meggyőződése, hogy Magyarország ezt is meg tudja csinálni - jelentette ki Orbán Viktor az árvíz elleni védekezésről egy rövid imázsfilmben, amit a Facebook-on osztott meg. A miniszterelnök vezetésével hétfő reggel összeült az Árvízvédelmi Operatív Törzs, ezt követően beszélt az árvízhelyzetről a kisbuszában ülve, áthajtva éppen a Lánchídon. Orbán Viktor azt mondta: nagy mennyiségű víz érkezik, a helyzet komoly, három veszélyes helyszín van, a Szigetköz, a Dunakanyar és Budapest.

Dedák Dalma szerint a csapadékmennyiség nagy átlagban nem nagyon változik Magyarországon, vagy keveset változik, viszont az eloszlása elképesztően szélsőséges. Mint a Klubrádió reggeli műsorában elmondta: "Nem erre vagyunk berendezkedve, - hanem egy viszonylag kiszámítható időjárási szituációra, amikor tudjuk, hogy tél végén, tavasz elején, nyár elején megjönnek a nagy vizek, és aztán utána pedig van egy szárazabb időszak. Ezekre a hosszú aszályokra, ami például most is volt, elképesztően hosszú, csapadékmentes időszak, és aztán hirtelen lezúduló víz, erre nem vagyunk berendezkedve, és alaposan át kell gondolni azt, hogy hogyan állunk a vízgazdálkodásunkhoz, mert ezeket az extrém szélsőségeket, ezeket egyszerű medertárazással, amire be van rendezkedve a vízügy is, és amivel egyébként most már egyre nagyobb nyitottságban foglalkoznak is, ezeket medertárazással nem lehet megoldani."

Reggeli gyors - interjú Dedák Dalma
2024.09.16., hétfő 06:50
Riporter: Szénási Sándor