„Klubrádió
Reggeli gyors

Fővárosi parkolás – Még nem az igazi

28/11/2019 13:36

| Szerző: Klubrádió

Még messze vagyunk attól, hogy egységesek legyenek a budapesti parkolási szabályok, de néhány lépést már tett a közgyűlés a visszaélések elkerülése érdekében.

2019. november 28. Reggeli gyors - részlet 19.11.28. Ács Dániel
07:26
00:00

A parkolás szitokszó lett a fővárosban Láng Zsolt fideszes expolgármester szerint, amin nincs mit csodálkozni. Nem arról van csupán szó, hogy sok helyen alig lehet parkolni, akkor is méregdrágán, hanem arról, hogy esetenként elcsalták, ellopták a bevételt. A közgyűlés igencsak parázs vita után hozott pár döntést, ami eredményezhet valamilyen elmozdulást, tisztulást, de az egységes, végleges megoldás még nem látszik tisztán.

Ács Dániel a 444.hu munkatársa sorolta az intézkedéseket a Reggeli gyorsban.

Eddig 75 méterenként kellett elhelyezni parkolóórákat, ezután elég lesz 250 méterenként. Ez csupán lehetőség, nem kötelező, beállíthatnak automatákat akár 5 méterenként is. A témával foglalkozó újságíró szerint most válik el, hogy melyik kerületben miként gondolkodnak a parkolásról. Az órás-jegyes parkolás ugyanis visszaélésekre ad lehetőséget, elavult technológia és nagyon drága. Sokba kerül az automaták beszerzése és üzemeltetése is. Zuglói adat, hogy egyetlen automata karbantartási díja 69 ezer forint, plusz áfa havonta.

A különböző rendelkezésekkel az érmés fizetés felé terelték az embereket, mert a bankkártya nem működött, a mobilos fizetési módot pedig állami monopóliummá tették és megdrágították.

Ács Dániel úgy véli, hogy egységes megoldást kellene már kidolgozni. Ami most megy, az tűzoltás, mert például Erzsébetvárosban lejár a szolgáltatóval kötött szerződés. Ám azt el kellene kerülni, hogy azokban a kerületekben, amelyekben már amortizálódtak az automaták, most elkezdjenek százszámra újakat venni és telepíteni.

Fontos, hogy a parkolás ellenőrzését és a bírságolást nem végezheti magánvállalkozás a jövőben. Mondjuk ilyen szabály 2010 óta létezik, csak pár önkormányzat kijátszotta. Egy önkormányzati cégre bízták a munkát, az pedig egyszerűen, egy mozdulattal átadta egy magánvállalkozásnak. Ha igaz, ilyesmi ezután nem történhet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Reggeli gyors
2019.11.28. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes