„Klubrádió
Reggeli gyors

Gyerekként szexuálisan zaklatta egy pap, most az egyház őt pereli

14/09/2021 13:10

| Szerző: Klubrádió

Bizarr bírósági ügy kezdődött kedden. Egy 35 éves férfi szerint fiatal korában egy pap zaklatta őt. A perben azonban őt vádolják, nem pedig a papot. Mert minek is annyit fontoskodni?! 

A Helsinki Bizottság védi Pető Attilát, akit az egyház beperelt zaklatásért. Az az egyház, ami eltitkolta, hogy a férfit az egyik pap szexuálisan zaklatta. A Reggeli gyorsban még a per kezdete előtt Zádori Zsolt, a Helsinki Bizottság munkatársa beszélt az ügyről.

2021. szeptember 14. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Zádori Zsolt - 2021.09.14.
10:35
00:00

Azonnal korrigálta is a felvezetőt: Nem fiatalemberként, hanem még gyerekként molesztálták. A történet 22 éves, aminek az új fejezete ez a tárgyalás, mondta az ügyvéd. Attila ministránsfiú volt, elvált szülők gyermeke, így közeli kapcsolatba került a papjával, aki akkor kezdő kispap volt. "Sokat beszélgettek, és sokat jelentett neki, amíg a dolog abba fordult, hogy 13 évesen őt a pap szexuálisan zaklatni kezdte, és ez többször is megismétlődött".

A fiút nagyon leverte és összezavarta a helyzet. 17 éves volt, amikor az egyik tanára felfigyelt arra, mennyire megváltozott: az addig beszédes fiú szótlanná vált, barátait is hanyagolta. A fiú aztán összeszedte a bátorságát, és elmondta a tanárainak, mi történt vele, de segítség helyett azt tanácsolták neki, hogy beszéljen az egyházi vezetőkkel. "Egyedül menjen a hatóság elé"

A Helsinki Bizottság szerint ehelyett segítségre lett volna szüksége, és mind az egyház mind az iskola részéről sokkal jobban kellett volna kezelni a helyzetet. Mindez 2003-ban történt, de a fiú hiába mondta el a papi vezetőknek, semmi sem történt, sőt a kispap továbbra is gyerekekkel foglalkozott, több száz fős táborokat szervezett nekik, majd 2012-ben a 2. kerületi önkormányzattól Gyermekekért díjat vehetett át.

"Pető Attila úgy gondolta, ez nincs rendjén, védjük meg a potenciális áldozatokat, ezért 2015-ben, már felnőttként jelentkezett, és követelte, vizsgálják ki az ügyét, a papot pedig tiltsák el a gyerekektől". Hogy hogyan áll a vizsgálat, arról egészen 2019-ig egyáltalán nem értesült, amikor is  számtalan sürgetés hatására egy hat soros levélben közölték vele, hogy a papot 2016-ban felmentették, és tíz évre eltiltották a papi tevékenységtől. Most ezek a sürgetések az egyik vád.

Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus – Szent István tér
 
Szent István Bazilika
 
Budapest, 2021. szeptember 4. A Szent István-bazilika előtt felállított színpad a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megnyitója előtti napon, 2021. szeptember 4-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt
 

Zádori szerint azonban annyi történt, hogy miután az egyház nem válaszolt az sms-ekre, az emailekre, ő újabb és újabbakat küldött az egyházi vezetőknek. "Mit tennék én, ha egy hivatal nem válaszolna? Valószínűleg újra próbálkoznék" - mondta Zádori, aki szerint ezt tette a védence is. "Elment a hivatalba is, ahol nem sikerült beszélni egymással. Egy idő után elment a Szent István Bazilikába, ahol kétszer röpiratokat helyezett el, amiken a történetét osztotta meg. Ez a másik vádpont".

Zádori szerint azonban a harmadik vádpont az állam számára a legkínosabb: 2019 augusztus 20-án kora reggel, a körmenet előtt megjelent Attilánál a rendőrség, és vezetőszáron elvezették. Mint kiderült, két egyházi vezető jelentette fel. "Teljesen jogszerűtlenül bevitték a rendőrségre, és ott tartották, nem tudni, miért, valószínűleg attól féltek, hogy megzavarja a körmenetet, de erre nem sok jel mutatott" - mondta a Helsinki munkatársa, aki szerint jogilag olyan nincs, hogy valakit azért állít elő a rendőrség, hogy vajon mi játszódhat le a fejében. Azt a nyomozást is azzal zárta le a rendőrség, hogy nem történt zaklatás.

"Az ügyészség szerint viszont történt, ezért a legenyhébb szankcióval, megrovással kívánta lezárni az esetet, de Attila szerint ő nem követett el bűncselekményt, és nem fogadta el a megrovást. Ezért kerül sor a tárgyalásra" - mondta Zádori.

Vajon milyen szerepe van egy ilyen történetben az egyháznak? Zádori Zsolt szerint az egyház "nagyon ambivalensen áll a kérdéshez: Erdő Péter bíboros név nélkül megköszöni Attilának, hogy nem adta fel, és részben ennek is köszönhetően minden egyházmegyében van gyermekvédelmi csoport, hogy ezeket a helyzeteket kezelni tudják és segítsenek. Másrészt mégiscsak az a helyzet, hogy Attila azért áll most a bíróság előtt, mert két egyházi személy feljelentette". Szerinte ha nem feljelentik, hanem kommunikálnak vele, és amit Attila szeretett volna, segítenek neki, akkor ma nem lenne bíróság előtt.