„Támogassa
Esti gyors

Habitat for Humanity: A kormány lakáspolitikája a legszegényebbeket sújtja

15/07/2021 23:20

| Szerző: Klubrádió/szg

A kormány az út szélén hagyja a 600 ezer vályogházban élő egymillió embert a hosszútávú épületfelújítási stratégiával – fogalmazott a Habitat for Humanity. Ráadásul túlnyomórészt a legszegényebb családok laknak vályogházban, és nagyon súlyosnak tartják, hogy pont nekik nem javasol semmilyen támogatást a kormány – mondta Feldmár Nóra, a civil szervezet szakértője.

A kormány ezúttal több mint egymillió embert hagy az út szélén, ezúttal a hosszútávú épületfelújítási stratégia révén – írja a Habitat for Humanity. A kormány közölte: a vályogházak problémájára csak a bontás jelent megoldást, mert az értékük olyan alacsony, hogy a felújítás piaci értéken nem térül meg. A civil szervezet szerint ez az ítélet cinikus és kegyetlen.

2021. július 15. Esti gyors / részlet, Feldmár Nóra (21.07.15.)
07:21
00:00

Feldmár Nóra, a Habitat for Humanity Magyarország energiaszegénység-szakértője hangsúlyozta: 600 ezer épületről van szó, ezt nem lehet annyiban elintézni, hogy rossz állapotban vannak és le kell őket bontani. Ráadásul túlnyomórészt a legszegényebb családok laknak vályogházban, ha semmilyen támogatást vagy stratégiát nem javasol a kormány, hogy mi lesz ezekkel a házakkal, miután nem újítják fel őket, azt nagyon súlyosnak tartja. Bár sok vályogház van olyan rossz állapotban, hogy nem lehet megmenteni, sok olyan is van, amelyet jól karbantartottak, igenis felújítható, és környezetbarát, természetes, egészséges lakóteret tud adni a megfelelő anyaghasználattal és szakértelemmel, tehát nem igaz, amit a kormány állít.

Sok modern, szintetikus anyaggal nem kompatibilisek a vályogházak, ez is az oka, annak, hogy ilyen rossz állapotban vannak, mivel az elmúlt évtizedekben ezek a szintetikus anyagok terjedtek el, vizesedés és egyéb károk keletkeztek. Ennek a stratégiának is abba az irányba kellene mutatnia, és minden EU-s iránymutatás is azt mondja, hogy a körkörös gazdaságra kell átállni, az építőanyagoknak újrahasznosíthatóaknak kellene lenniük, és a karbonlábnyomnak alacsonynak lennie. Ennek egy vályogház nagyon jó alapot tud adni, ha megfelelő, természetes anyagokkal kezelik. Erre sok magyar háztartás is az élő példa, több tízezres közösségi médiás csoportokban osztják meg a tapasztalatokat – jelezte.

A csok és több program feltételeiből is azt látják, hogy vályogházban élőknek szinte lehetetlen lehívni ezeket. A rezsicsökkentés is kevésbé érintette őket, mert fával fűtenek az ilyen házakban lakók. Nincs vályogház-felújítási program, pedig pont hogy erre lenne szükség Feldmár Nóra szerint. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi képünk illusztráció, fotó: Szeder László / Wikimedia Commons

Esti gyors
2021. július 15., csütörtök 18:50
Műsorvezető: Kárpáti János