„Ki
Reggeli gyors

Hann Endre: A Fidesznek erős jelöltre és Karácsonyt gyengítő eszközökre is szüksége lesz

20/07/2023 14:36

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A budapestiek 49 százaléka újraválasztaná Karácsony Gergelyt  – derült ki a Medián és a 21 Kutatóközpont szerdán közös kutatásából. Figyelemreméltó, hogy a kormánypárti jelöltről még csak találgatások vannak, egyikük sem tűnik átütő esélynek – mondta Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója a Reggeli gyorsban.

2023. július 20. Reggeli gyors - részlet Hann Endre 2023.07.20.
12:41
00:00

A budapestiek 49 százaléka újraválasztaná Karácsony Gergelyt, ha most vasárnap tartanák a szavazást. A főpolgármester sokkal népszerűbb, mint esetleges fideszes ellenfele, a meg nem nevezett kihívó 29 százalékot kapna a Medián és a 21 Kutatóközpont közös szerdán publikált felmérése szerint. 

Nyilván befolyásolná az eredményeket, ha konkrét fideszes jelölttel szemben tudnák mérni a főpolgármester népszerűségét. Éppen ez a figyelemreméltó, hogy a kormánypárti jelöltről szűk egy évvel a választások előtt csak találgatások vannak. Egyikük sem tűnik átütő esélynek a Fidesz számára – mondta Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója a Reggeli gyorsban.

A Fidesznek tehát kellene találnia egy erős jelöltet, emellett az sem lenne meglepő, ha más, Karácsonyt gyengítő eszközökhöz nyúlna – véli Hann. A főpolgármester most is a "háborúpártiak" kampány egyik főszereplője, az is látszik, hogy az elmúlt hónapokban a kormánypropaganda fókuszába került, hogy miként jut pénzhez az ellenzék, többek között az eredetileg Karácsony miniszterelnök-jelölti előválasztási kampányát támogató 99 mozgalom. Ezt a csapásirányt valószínűleg továbbra sem fogják elengedni – magyarázta a közvéleménykutató vezetője.

 
 Letakart lajstromszámú motorcsónakon ülő, feltehetően fidelitasos férfiak zavarták meg cirkuszi zenével Karácsony Gergely sajtótájékoztatóját, a 2019-es kampány alatt.
 
Forrás:Facebook
 

A másik izgalmas kérdés, hogy lesznek-e további indulók, ami általában véve a Fidesz érdekét szolgálja, hiszen megosztja a nem nagyon elkötelezett, nem nagyon tudatos választók voksait. Legutóbb, 2019-ben is több aspiráns volt, például a függetlenként induló, komoly jelöltnek csak idézőjelek között nevezhető Berki Krisztián –emlékeztetett Hann.

A kormánypártnak valószínűleg ezek mindegyikére – erős kihívó, Karácsonyt gyengítő propaganda és több külön induló jelölt – szüksége lenne ahhoz, hogy esélye legyen a főpolgármester leváltására, ugyanakkor Hann szerint nem igaz, hogy a Fidesz a lelke mélyén elengedte Budapestet.

 
Karácsony Gergely
 
 

Karácsony népszerűségében bár volt enyhébb hullámvölgy, most kimondottan stabilnak látszik a támogatottsága. Engem nagyon meglepne, ha a 2022-ben együtt indult hat ellenzéki pártban felmerülne, hogy ellenjelöltet állítson – mondta Hann. Ennek a hat pártnak a támogatói között Budapesten 89 százalék szavazna a jelenlegi főpolgármesterre. Nemrég Gyurcsány Ferenc DK-elnök is arra utalt, hogy végül Karácsonyt támogatnák.

Rajtuk kívül azonban számolni kell a Mi Hazánkkal és a Kétfarkú Kutyapárttal (MKKP) is. Az ő szimpatizánsaik és a pártot választani nem tudók együtt szerepelnek a kutatásban, ebben a körben is a relatív többség, 48 százalék támogatja Karácsonyt. Ennél az adatnál azonban figyelembe kell venni, hogy a Mi Hazánkkal a felmérések alapján nem lehet valódi ellenzékként számolni, az MKKP pedig leszögezte, hogy külön indulnak. Ennél a csoportnál tehát számítani fog, hogy lesz-e saját jelöltjük, de az is erősebben befolyásolhatja őket, hogy ki lesz a fideszes kihívó.  

A beszélgetésben szó esett még a hivatalban lévő jelöltek előnyéről, a kerületi polgármesterek támogatottságáról. A teljes interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hann Endrével
2023. július 20., csütörtök, 07:33
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János