„Klubrádió
Reggeli gyors

Hőségnapok tizedelnek majd bennünket

13/02/2019 10:52

| Szerző: Klubrádió

Egyre gyakrabban lesz hőség Budapesten, a jelenség következtében pedig 15-30 százalékkal is nőhet a halálozási arány az ilyen napokon – állította Ürge-Vorsatz Diána, klímakutató. Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület alelnöke szerint a klímakatasztrófa nem egy jövőben zajló dolog. Egyre több intő jel utal arra, hogy a folyamat gyorsabb, mint korábban gondoltuk.

2019. február 13. Reggeli személy 19.02.13. Ürge Vorsatz Diana
40:53
00:00

Napról napra jönnek a hírek a klímakutatóktól, hogy sokkal gyorsabban olvad a sarki jég, mint korábban, gondolták. A következmények pedig ijesztőek: csak a grönlandi jég elolvadása 7 méternyi tengerszint emelkedést eredményezhet. A szakember hozzátette, az Északi sarkon csak az elmúlt évtizedekében a jéghegyek háromnegyede olvadt el.

A Reggeli gyorsban Ürge-Vorsatz Diána beszélt arról is, rohamtempóban omlasztjuk össze a biológiai sokszínűséget, holott pont az véd meg minket bizonyos hatásoktól - a poloskainvázió is jórészt a klímaváltozás következménye.

A beszélgetésből kiderült az is, hogy Magyarországon is megszenvedjük a klímaváltozást: „lehet, hogy a hurrikánok nem teszik a földdel egyenlővé Budapestet, de hamarosan a hőségnapok tizedelnek meg majd minket” - mondta. „Budapesten a hetvenes-nyolcvanas években nem volt hőségnap, vagyis olyan, hogy a hőmérséklet 3 napig 27 fok felett maradjon, az utóbbi években pedig már hónapnyi ilyen nap van.” A jelenség következtében pedig 15-30 százalékkal is nőhet a halálozási arány az ilyen napokon.

 
Forrás: Flickr.com
 

Pikó András kérdésére, hogy mennyire szerencsés környezettudatos szempontból az atomenergia használata, a szakértő azt válaszolta, ha csak az éghajlatvédelmi szempontokat nézzük, akkor tényleg jelentősen kevesebb szén-dioxidot bocsájt ki az atomerőmű, de etikai szempontból megkérdőjelezhető, mivel egy-két generáció előnyéért, generációk százainak kell majd a mi hulladékunkkal foglalkozni, és esetleges szivárgási szennyeződésekkel küzdeni.

Pikó András interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapfotó: Pixabay.