„Klubrádió
Ötös

Hospice házba nem meghalni megy az ember

5/06/2019 14:25

| Szerző: Klubrádió

Fájdalomcsillapítás, figyelem, párbeszéd - talán ezek lehetnének a hospice ellátás legfőbb jellemzői. Az otthoni ellátást ítélik általában jobbnak, de ha nem teremthetők meg a feltételek, akkor érdemes a hospice házra gondolni.

2019. június 05. Ötös - részlet 19.06.05.
49:48
00:00

Jobb az otthoni ápolás, de nem biztos, hogy a lakásban megteremthetők az ápolás, a hatékony fájdalomcsillapítás feltételei. A Magyar Hospice Alapítvány segítségével egy orvos és egy ápoló fel tudja mérni a lehetőségeket, illetve javaslatot tud tenni, hogy mi lenne a jobb megoldás. A hospice házba nem meghalni mennek az emberek, hanem azért, hogy jobb körülmények között legyenek. Gaál Ilona, az alapítvány munkatársa arról számolt be, hogy sok betegnek a beköltözés után javul is az állapota. Ennek titka minden bizonnyal az, hogy ott szakszerűen tudják csillapítani a fájdalmat, s ha nem fáj semmi, a beteg szívesebben eszik, ha tud társaságban, ettől pedig megerősödik. A budapesti házban egyébként mindössze tíz ágy van. Külföldön még kevesebb az ágyak száma, nem véletlenül. Otthonosnak kell lennie a hospice háznak, a fővárosiban van ebédlő, ha valaki társaságra vágyik és ki tud menni, van rengeteg virág, és van kert. S ami a legfontosabb talán, hogy van párbeszéd.

Gaál Ilona elmondta, hogy a hazai paternalista orvostársadalomban nem nagy divat a beszélgetés, a törődés. Az alapítvány ezért szervez tanfolyamokat orvosoknak, ápolóknak, önkénteseknek. Az orvosok nem nagyon kedvelik, de aki részt vesz egy ilyenen, az nagyon elkötelezetté válik. Ezeken a képzéseken például meg lehet tanulni, hogy az egyik beteg kíváncsi a statisztikára, amiből lehet következtetni a hátra lévő időre, a másik hallani sem akar az időről. Van, akinek ez ad erőt, van, akinek az. Az orvos nem titkolózhat, de a beteg eldöntheti, hogy mit, miről, mennyit szeretne tudni.

Gaál Ilona mindenesetre azt javasolja, hogy ha valakinél már diagnosztizálták a daganatos betegség előrehaladott stádiumát, érdemes érdeklődnie, hogy milyen segítséget kaphat, esetleg elmenni egy hospice házba tájékoztatásért.

A műsor részletét a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/ Czeglédy Zsolt. 

Ötös – Falusi Mariannal és Lang Györgyivel
2019. június 5. 10:00