„Köszönjük,

Inkább otthagyom a táskám, de a cicát nem ébresztem fel – macskás kávézóban jártunk

20/08/2023 06:27

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Vajon mennyire lehet hasznos a macskák közelsége egy vendéglátóhelyen? Hozzájárulnak-e a hangulathoz, megnyugtatják-e a vendégeket, vagy feszélyezik őket? És vajon hogyan viselik a vendégek jelenlétét az állatok? Budapest egyik kávézójában jártunk, hogy megtudjuk, milyen hatással van emberre és állatra egy vendéglátóhely környezete.

A Cat Caféba belépve rögtön feltűnik, hogy bár nem a legfrekventáltabb időpontban jöttünk (sima hétköznap délután), milyen nagy a nyüzsgés. A hely földszintjén ott a pult, ahová a macskák szigorúan nem léphetnek be, és az első asztaloknál beljebb van egy kicsit chilles, ambientes helyekre emlékeztető, félhomályos terem is. Itt tűnik fel, hogy a macskák szó szerint felmászhatnak a falakra, ha kicsit elvonulnának, de minden helyiségben vannak puha, párnákkal bélelt kosarak, cicatornyok, sőt, ahogy minden gyakorló macskás jól tudja, a kedvencei számára ezeknél sokkal vonzóbb kartondoboz is rendelkezésre áll.

Szépvölgyi Zoltán és Tóth Ádám, a kávézó társtulajdonosai a Klubrádiónak elmondták: a macskakávézó ötlete Japánból ered, de ott extrákat is hozzátettek, például vannak már baglyos helyek is. Ők is szerettek volna olyan üzletet megvalósítani, ami ötvözi az állat- és ezen belül macskaszeretetet a vendéglátással. Szépvölgyi Zoltán szerint Európában ez a második ilyen hely, csak Bécsben nyílt előbb, mert az ottani hivatalok gyorsabban adták ki az engedélyt.Tóth Ádám szerint a macskák is a jó értelemben kattant embereket vonzzák, ahogy a kávé is. Szerinte ez kifejezetten klassz randihely, hiszen ahogy a mondás tartja, ha három másodpercnél hosszabb a csend, az már gond, de a macska mindig ad témát. Legfeljebb lepofozza valakinek a poharát, de azt nem engedik – jegyezte meg viccelődve.

 
Szépvölgyi Zoltán
Fotó: Klubrádió
 

A macska az első

Amikor nyitott a kávézó, akkor elsősorban menhelyi, illetve fajtatiszta maine coon macskákból állt össze a kezdőcsapat, amelyből jó páran ma is ott laknak közülük. A cicáktól függ minden, a kávézó működtetői pedig mindent megtesznek az állatok egészsége, jóléte érdekében. A viselkedésükből ítélik meg, hogy mennyire érzik jól magukat a helyen. Előfordult, hogy valamelyik cicát „nyugdíjazni” kellett, vagy azért vitték más helyre, mert a többiekkel nem jött ki jól. Nekik gazdát keresnek, a jelentkezőket pedig rendesen megszűrik, mert rengetegen érdeklődnek. A macskák érdekeit tartják szem előtt, mert ugyan ez egy vendéglátóhely, de a macskákról szól – hangsúlyozta Szépvölgyi Zoltán.

Van olyan alkalmazottjuk, aki csak a cicák ellátásával, etetésével, almozásával foglalkozik, állatorvosok is nézik őket, fél- egy évente kontrollra mennek, megkapják az oltásokat, figyelnek az egészségi állapotukra, a táplálkozásukra és arra is, hogy meglegyen a megfelelő pihenő- és elvonulóhelyük, ha arra van szükségük. Tóth Ádám hozzátette, hogy az állatok súlyát is mérik igen gyakran. Az állapotukat ugyanis jól jelzi, hogy az lefelé vagy felfelé változik. Volt olyan cica is, akit „fogyókúrára” kellett küldeni, vagyis átmenetileg örökbe fogadták, ahol kevesebbet kapott enni.

Azok a cicák passzolnak ide, akik szeretik az ember társaságát. Ez annyira így van, mondják, hogy amikor nyit a kávézó, a tizenhárom macska félkörben leül és már várja, hogy megsimogassák. Amúgy szigorú beszoktatást kapnak, nem szabad kiszökniük, erre is figyel az állatgondozó. Ilyenkor se bántják az állatot, csak elijesztik a tilos helyekről. Ottjártunkkor is volt olyan macska, amelyik ott pihent a radiátoron, az ajtó közelében, miközben az nyílt és csukódott, de esze ágában sem volt kimenni.

Szépvölgyi Zoltán megjegyezte, sokan gondolják, hogy a tömeg zavarja a macskákat, de szerinte ez nincs így. Azt hozta fel példaként, hogy amikor a koronavírus-járvány idején be kellett zárni a helyet, akkor a cicák elkezdtek látványosan „tüntetni” a vendégek mellett. Ez látszott a viselkedésükön, időnként mellépisiltek, ilyenkor alomtálcákat helyeztek ki, amiket aztán egyre közelebb hoztak az eredeti helyükhöz, ahogy közeledett a nyitás, hogy visszaszokjon minden „lakó” a rendes kerékvágásba.

 
Tóth Ádám
Fotó: Klubrádió
 

Kik látogatják a helyet?

Mindenféle ember jön hozzájuk, járnak macskaőrültek, akik nem tudnak cica nélkül élni, olyanok, akik albérletbe nem vihetnek állatot, és olyanok is, akik itt ismerik meg, hogy milyen egy macskával együtt lenni, és itt döbbennek rá, hogy a macska mennyire tiszta állat és milyen kommunikatív, milyen jól együtt tud működni az emberrel. A gyerekek állatszeretetére is jó hatással van a hely – tette hozzá. Vannak külföldi vendégek is, akik évente jönnek Magyarországra, és olyankor mindig felkeresik a Cat Cafét.

Természetesen van házirend, amit igyekeznek betartatni a vendégekkel, de szerencsére ebből nem szoktak nagy problémák lenni, elég kulturált a közönség. Az fontos, hogy a cicákat tartsák tiszteletben, az alvó állatokat ne ébresszék fel, ne vakuzzanak a szemükbe és ne etessék őket otthonról hozott eledellel. Hétköznap tíztől hatig lehet nyolc év alatti gyerekekkel is lehet látogatni a kávézót. A házirendbe beletartozik az is, hogy nem szabad hagyni a macskákat beleenni-inni a vendégek ételeibe és italaiba, azért is, hogy ne egyenek olyat, ami nekik nem megfelelő.

Inkább maradjon ott a táskám!

Előkerültek vicces sztorik is, Szépvölgyi Zoltán például egy idősebb férfi esetét említette, aki rendszeresen járt hozzájuk, és egy cica ilyenkor mindig ráfeküdt a táskájára. Az illető pedig inkább otthagyta a táskát, mintsem hogy levegye róla a macskát, aztán később visszajött a holmijáért. Ő mesélt arról is, hogy egyszer felvitt a kávézó felső részére egy maine coont a vendégeknek, akiktől csak annyit lehetett hallani, hogy „úristen, mekkora farka van” – eközben ő már büszkén sétált le a lépcsőn. Tóth Ádám megjegyezte, hasonló történetek naponta fordulnak elő, az is jellemző eset, hogy a vendég laptoppal érkezik dolgozni, de a cica ráül a gépre, és nem engedi, hogy a munkával foglalkozzon. Az is megesik, hogy bejön valaki, aki nem annyira szereti a macskákat, csak például a barátnője miatt tér be hozzájuk, de a macska pont az ő ölébe ül be.

Macskaterápia

Szépvölgyi szerint a macska eleve terápiás állat, a környezetében lenni önmagában terápia, megnyugtatja az ideges embereket. Ahol cicák vannak, ott szerinte már csak nyugalom lehet. Tóth arról is beszélt, a macskákat nem kell nyugtatni, ugyanis a nap nagyobb részét átalusszák. Még az is lehet, hogy ez egy üzenet felénk, hogy nekünk is vissza kellene vennünk, és nyugodtabban élnünk – tette hozzá.

Szépvölgyi maga is nagyon macskás gyerekkora óta – noha főleg a kutyakultusszal találkozott korábban –, most is van három macskája. Nagyon jó érzés, amikor az ember hazaér a nap végén és várják a cicák. Tóthnak pedig csirkéi vannak, szigorúan nem levágásra. Szereti a többi állatot, a kutyákat, macskákat is, de megpróbálja őket a helyükön kezelni, például nem gondolja, hogy egy kutyának az ágyban lenne a helye. Megjegyezte, az jót tesz nekik, ha szagolhatnak egy kis füvet, de a kijárós macskákra sok a veszély leselkedik manapság, ezért ezt az engedményt nem annyira szokták javasolni.

 
Egy lakó
Fotó: Klubrádió