„Zajlik
Belső közlés

Irvin D. Yalom: A magyar macska átka

27/07/2024 12:24

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Irvin D. Yalom A magyar macska átka című elbeszélésének eredetileg Tükörfordítás című műsorunkban elhangzott részleteit hallgathatják meg Grisnik Petra színművész előadásában.

2022. december 31. Irvin D. Yalom: A magyar macska átka - részletek (Grisnik Petra)
35:56
00:00

Az immár 93 éves és élete során pszichoanalitikusként praktizáló Irvin D. Yalom az utóbbi évtizedekben szépíróként is fölötte termékeny tevékenységet folytatott, több kötete jelent meg, melyeket túlnyomórészt magyarul is kiadtak. Ezek közül is kiemelkedik talán A magyar macska átka című kötetének címadó elbeszélése, amely roppantul izgalmas és komplex módon integrálja a pszichoterápiás szimbólumokat a kelet-európai társadalom sanyarú mentális horizontjával és mindenekelőtt a könnyű és szórakoztató irodalommal.

Kulturáis tényfeltáró és ismeretterjesztő műsorunk, a Tükörfordítás másfél évvel ezelőtti szilveszteri adásában mutatott be részletet az amerikai szerző írásából, amit Grisnik Petra színművész olvasott föl a száz évvel ezelőtt élt gonosz pesti macskáról, aki napjainkban Kaliforniában éli utolsó, kilencedik életét, s megátkozza az őt első életétől megfosztó nő unokáját.