„Támogassa
Reggeli gyors

Jávor: Nem példátlan, hogy közvetlenül kapjanak forrásokat az önkormányzatok

8/12/2020 08:39

| Szerző: Klubrádió/szg

Pozitív visszajelzéseket kapott a csaknem 250 magyar és lengyel polgármester kezdeményezése, hogy az Európai Unió támogassa külön a két ország önkormányzatait, ha a kormányaik a jogállamisági mechanizmus miatt le is mondanak a helyreállítási csomagról – mondta a Fővárosi Önkormányzat brüsszeli kirendeltségének vezetője. Jávor Benedek hozzátette: vannak olyan uniós finanszírozási csatornák, amelyek nem a tagállami kormányokon keresztül juttatnak forrásokat a kedvezményezettekhez, ez nem példátlan. 

2020. december 08. Reggeli gyors / részlet, Jávor Benedek (20.12.08.)
09:43
00:00

Jávor Benedeket, a Fővárosi Önkormányzat brüsszeli kirendeltségének vezetőjét arról kérdeztük, hogy érkezett-e már reakció a magyar és lengyel polgármesterek kezdeményezésére, amelyről Karácsony Gergely főpolgármester beszélt részletesebben hétfő este.

Közölte: hivatalos válasz még nem érkezett a címzettektől, viszont a hétfői sajtótájékoztatót nagy érdeklődés mellett tartották, a világsajtó sok képviselője jelen volt. Informálisan intézményi körökből és más önkormányzatoktól is pozitív visszajelzéseket kaptak. Szerinte az az általános vélemény, hogy az önkormányzatok nem azonosak a kormányokkal. Azoknak lehetnek konfliktusai az EU-val, de a kezdeményezésük azt bizonyítja, hogy ebben a két országban milliók vannak, akik nem értenek egyet a kormányuk politikájával és közös európai fellépésben érdekeltek.

Hangsúlyozta: vannak olyan uniós finanszírozási csatornák, amelyek nem a tagállami kormányokon keresztül juttatnak forrásokat a kedvezményezettekhez, önkormányzatokhoz, kis –és középvállalkozásokhoz vagy civil szervezetekhez, ez nem példátlan. Ugyanakkor maga az egész helyzet, hogy két tagállam vétózni akarja az uniós költségvetést és a helyreállítási csomagot, gyakorlatilag precedens nélküli. Olyanra se volt még példa, hogy a magyar-lengyel vétó esetén két ország nélkül alkossanak újra egy közös csomagot, ez esetben a helyreállításról szólót, amelyet a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére alkotott meg az Unió.

Jelenlegi állás szerint tehát nem indítják újra a költségvetési csomag tervezését, csak kimaradna Magyarország és Lengyelország. Az a kérdés, hogy lehet megoldani, hogy ha 25 tagállam indítja útjára, akkor mégis jusson belőle a magyar és a lengyel állampolgároknak. Ennek nincs elvi akadálya, az már „részletkérdés”, hogy az eredetileg a két országnak szánt összeg mekkora része juthat el az érintett önkormányzatokhoz – fogalmazott Jávor Benedek. 

Szerinte bár erős konfliktushelyzet alakult ki, még norvég alap helyzete sincs lezárva, nem vesztek el azok a pénzek sem. Ott a magyar kormány nem tudott olyan megoldást javasolni, amelyet Norvégia elfogadott volna. Az uniós esetben ha a magyar kormány kitart a vétó mellett, az nem akadályozza meg a helyreállítási csomag elindítását, és ha ebből az EU juttat a magyar és a lengyel állampolgároknak, azzal az állampolgárokat segíti a kilábalásban a válságból, függetlenül attól, hogy esetünkben „a magyar kormány minden eszközzel próbálja elzárni ezeket a forrásokat”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2020. december 8., kedd 6.45
Műsorvezető: Dési János