„Klubrádió
Esti gyors

Jön az 5G és visszajön a béka?

30/10/2019 18:31

| Szerző: Klubrádió

Komoly vitát váltott ki már eddig is az 5G mobilhálózat üzembe állítása. Még egészségügyi kockázatokról is beszéltek, most egy újabb probléma jött elő: az 5G zavarhatja az időjárási előrejelzést.

2019. október 29. Esti gyors - részlet 19.10.30. Allaga Tamás
04:03
00:00

Évtizedekkel vetheti vissza az időjárási előrejelzések minőségét, ha működésbe lép az 5G mobilhálózat. Arra persze nem kell gondolni, hogy elő kell vennünk az uborkás üveget, meg a békát, hogy megtudjuk, milyen idő lesz holnap, de valódi problémáról van szó. Az új mobilhálózat ugyanis olyan frekvenciatartományban üzemelne, amely nagyon közel van a meteorológiai műholdak által használt frekvenciákhoz. Ez azt jelenti, hogy a két rendszer zavarhatja egymást, vagyis a meteorológusok nem kaphatnak tiszta jeleket, korrekt információkat, amik alapján az előrejelzéseket készítik.

Allaga Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta hogy már most is vannak hasonló problémáik, néhány helyi internethálózat "beleszól" az ő földi műszereik által küldött üzenetekbe.

Ha a műholdakról érkező jelek is "szennyeződnek", akkor romlani fog az előrejelzések minősége, visszaeshet akár évtizedekkel ezelőtti szintre is. Hiába vannak modern számítógépek, korszerű programok, ha egyszer a beérkező jelek nem tiszták, nem pontosak, akkor a gépek sem tudnak megfelelően működni.

Többhetes konferencián próbálják most tisztázni a szakemberek a frekvenciahatárokat. El kell dönteniük, hogy melyik szervezet, vagy vállalat pontosan melyik sávot használhatja, és hová nem tévedhet át még véletlenül sem. Tulajdonképpen elvi döntéseket is kell hozni. Ebben az esetben azt kell meghatározni, hogy mi a fontosabb: a jó minőségű telefonálás, illetve adatátvitel, vagy az időjárási előrejelzés. Az egymástól jól elkülöníthető frekvenciák száma ugyanis nem végtelen.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2019.10.29. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván