„Zajlik
A nagy mű

Kadarkai a Megasztár boncolgatásával kezdi új műsorát

19/09/2024 12:48

| Szerző: Klubrádió

Hetente kétszer, szombaton déltől és vasárnap egy órától lesz hallható a Klubrádióban Kadarkai Endre új műsora, A nagy mű. Till Attilával és Tóth Verával fog beszélgetni az első részben a Megasztárokról Kadarkai Endre szombaton, majd a következő részben, vasárnap Réz András esztétával Hofi Gézáról. A következő héten Dés Lászlóval és a főszereplő Wunderlich Józseffel a Pál utcai fiúk musicalről. A nagy mű a többi műsorához hasonlóan felkerül a YouTube-ra is. A műsorban olyan számottevő, felejthetetlen popkulturális teljesítményeket szeretnének bemutatni, amelyek komoly, kitörölhetetlen nyomot hagytak a hazai kollektív emlékezetben. Mindezeket picit meg is szeretnék ünnepelni. Kadarkai Endre a Klubrádió reggeli műsorában beszélt ezekről.

2024. szeptember 19. Reggeli gyors/Reggeli személy (2024. szeptember 19., csütörtök 09:00): Kadarkai Endre
49:30
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter

Kadarkai Endre a műsor során arra lenne kíváncsi, hogy mitől ilyen nagy a hatóereje ezeknek a teljesítményeknek, mi történt azok írása, eljátszása, filmre vétele közben. Lesznek sportsikerek, tudományos, televíziós, színházi, zenei, irodalmi sikerek. 

 
Kadarkai Endrét Selmeci János és Herskovits Eszter faggatta a Reggeli gyorsban
Klubrádió
 

Kadarkai konkrét példákat is mondott a műsor első részeiről: "Első részekben ott lesz a Megasztár. Az első Megasztárok sportcsarnokokat tudtak megtölteni, társadalmi ügy lett belőle, hogy Tóth Vera vagy Oláh Ibolya nyer, Caramel vagy Palcsó Tamás. Valódi tehetségeket adott Magyarországnak." Till Attilával és Tóth Verával fog beszélgetni erről az első részben, a második részben Para Kovács Imrével és Zsolt Péter szociológussal.

További példákat is mondott: "Hofi életműve, az évtizedeken való jelenvalósága, róla Réz Andrással beszélgetek. A Sose halunk meg, ami egyik kedvenc filmem, az Üvegtigris, ami kéthetente le van vetítve egy tévécsatornán, ez nem véletlen. A Kis Pál és a Borz a 90-es évek meghatározó zenekara volt. A Sorstalanság, az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regényének irodalmi hatóereje cáfolhatatlan." Radnóti Sándor esztétával, Gács Annával irodalomkritikussal és Szegő János újságíróval fog beszélgetni erről. Hozzátette: "A Pál utcai fiúk-musicalről is szó lesz, amit most megnéztem, és álló ováció volt. Dés Lászlónak fel kell tenni a kérdést, hogy 8 év után is hogy adhat ilyen koncertélményt a musical. Nem lehet rá jegyet kapni."

 
Tóth Vera és Till Attila Kadarkai új műsorának első vendégei
Fotó: Lantos Dániel / Klubrádió
 

Példaként felsorolta még az Üvegtigris és a Sose halunk meg című filmeket, Egerszegi Krisztina és Milák Kristóf aranyait, a Mephisto című filmet, az István, a király rockoperát. Azoknak a kérdéseknek megy utána a műsorban, hogy mit nyom meg bennünk, mi a sikerük titka, mit találtak el az alkotók? Miért ilyen lankadatlan a népszerűsége? Nagyon sok mindenre lehetünk büszkék az elmúlt ötven-hatvan évből, mint mondta, ezeknek szeretne egy méltó, ünnepélyes keretet biztosítani.

Kadarkai még hozzátette: "Régóta tervezem, hogy érdemes lenne egy műsort szánni a kiemelkedő magyar teljesítményekre. Ez most nem a személyes szálak boncolgatásáról szól majd, mint amit tíz éven keresztül műveltem. Reményeim szerint A nagy mű pozitív hangvételű lesz. Például olyan kritikust, szakértőt igyekszünk hívni, aki nem ellenszenvvel viseltetik az adott mű iránt, inkább azok erényeit, sikerességének a kódjait szeretnénk kidomborítani."

A nagy mű első felében egy vagy két alkotó mesél a mű eredetéről. Olyan emberek, akik bábáskodtak az adott alkotás megszületésekor, vagy legalábbis közelről láttak rá a keletkezéstörténetre. A műsor második felében egy külső szem, egy kritikus, egy újságíró, kultúrtörténész, szociológus, fogja elmondani a mű társadalmi sikerességének az okait.

Kadarkai szerint nincs általános recept a sikerre. "Presser Gábor zeneszerző mesélte egyszer, hogy az egyik számukról meg volt győződve, hogy óriási bukás lesz, és azóta is siker. Osvát Ernő író mondta egy fiatal kollégájának, hogy a siker a nagyot akarás hálája. Ha mindent megtesz a sikerért, akkor van esélye rá. Gárdos Péter rendező szerint a kudarc tűrőképességtől is függ a siker kulcsa."

Miért a Klubrádióban csinálod a műsoraidat?, kérdezte Selmeci János. "Nekem fontos, hogy azt kérdezhessem, amit szeretnék, én a szabad sajtóban hiszek - válaszolta Kadarkai. - Amikor ez valamikor is veszélybe került, a feljebbvaló jelezte, hogy lennének másfajta ötletei, amivel nem értettem egyet, akkor másnap már nem dolgoztam ott. A Klubrádió egy sziget, egy olyan szabad sziget, ami ma sajnos nagyon ritkán fordulhat elő. Alkotó, kreatív, szuverén emberek a saját értékítéletük, szakmai tudásuk nyomán készíthetnek műsort jól vagy rosszul végiggondolt direktíva híján. Amíg ez így van. én nem tervezek változtatni."

A nagy mű reményei szerint júniusig lesz adásban.

Reggeli gyors/Reggeli személy: Kadarkai Endre
2024. szeptember 19., csütörtök 09:00
Riporter: Herskovits Eszter, Selmeci János