„Támogassa
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Kalmár Tibor 90!

17/07/2022 07:15

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Az első órában Kalmár Tibor rendező volt a vendég; 11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2022. július 15. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2022. július 15., péntek 10:05)
86:22
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Kalmár Tibor igyekszik mindenből viccet csinálni, habár gyerekkorában nem egy tragédiát élt át a most 90 éves színházi ikon.

A színház mellett a mozi volt a mindene gyerekkorában, karrierjének éppen ezért fontos pontja volt a szereplés a Valahol Európában című filmben.

Garas Dezsővel egy színjátszó körbe járt, közben elkezdte a közgazdasági középiskolát. Majd megtanult oroszul, mert a Szovjetunióban akart továbbtanulni, de mivel akkor nem indult rendező szak a választott egyetemen, itthon tanult tovább.

A színház mellett hamar fontossá vált számára az írás is. Nem csupán több könyve jelent meg, de hamar elkezdett naplót is vezetni, ahogy most is folyamatosan veti a betűket a papírra.

 
Kalmár Tibor
 fotó: Klubrádió
 

Marton Endre tanítványaként, a főiskola után váratlan fordulattal a Déryné Színházhoz került. A Nemzeti Színházba szeretett volna menni, de a döntnökök Debrecenbe akarták küldeni, ezért inkább maga kérte a Déryné utazószínházat, hiszen tudta, hogy azzal csak a színészek járták az országot, a rendező a fővárosban végezte a munkáját. 

Nem volt szakmailag a legelismertebb színház, de Kalmár Tibor elmondta, fontos iskola volt a számára, hiszen a legkülönbözőbb műfajokban próbálhatta ki magát.

Rengeteg színházi munka kötődik a nevéhez, többek között az egykori Vidám Színpadon mutatták be az általa rendezett előadásokat, illetve tévéműsorokat, revüket is készített.

Kalmár Tibor sokat anekdotázott a műsorban az 50-es, 60-as évek színházi világáról is, miközben felidézte életének fontos állomásait.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2022. július 15., péntek 10:05