„Klubrádió
A lényeg

Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay javára

8/10/2021 11:10

| Szerző: Klubrádió

Befejeztem a miniszterelnök-jelölti kampányomat, mondta a főpolgármester, és arra szólította fel a szimpatizánsait, hogy Márki-Zay Pétert támogassák. Szerinte, ha ezt nem lépné meg, Orbán Viktor maradna hatalomban.

"A miniszterelnöki kampányomat befejezem", mondta pénteken a Parlament mellett tartott sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely, és arra kérte a szimpatizánsait, hogy a második fordulóban Márki-Zay Pétert támogassák az előválasztás második fordulójában.

Meghatott vagyok, és mindenkit megnyugtatott, hogy együtt nem kevesebben, hanem többen vannak. Márki-Zay tapsot kért Karácsonynak a megjelentektől, és bejelentette, hogy belép Karácsony 99 Mozgalmába. Mi nem adunk és kapunk pozíciókat, hanem megegyezünk az értékekben. A haza érdekében közösen megyünk előre, mert másképpen nem megy.

Dobrev Klára teljesítményét is méltatta, és az ő támogatását is kérte, majd megjegyezte, Orbánnak az egyetlen esélye, ha Dobrev marad az ellenzék miniszterelnökjelöltje. Mert most, hogy ő is indul, a kormány minden előre bekészített propaganda és lejáratóanyagát kidobhatják, hiszen ő már akkor templomba járt, amikor Orbán még KISZ-titkár volt.

 
 

 

Az előzményekhez tartozik, hogy pénteken lemondott Gál. J. Zoltán, Karácsony Gergely kampányfőnöke, majd nem sokkal később a főpolgármester és Márki-Zay Péter közös sajtótájékoztatón bejelentették, hogy Dobrev Klára ellen kettejük közül csak egy áll ki az előválasztás második fordulójában. Így az ellenzék közös miniszterelnökjelöltjét vagy Dobrev Klárának vagy Márki-Zay Péternek fogják hívni.

Az előzmények: az ellenzék a 2022-es országgyűlési választáson összefog, és közös miniszterelnök-jelöltet indít, valamint minden körzetben egyetlen közös jelöltet állít a fideszes, illetve kormánypárti jelölttel szemben.

Hogy kik legyenek a jelöltek, azt előválasztáson döntik el. Az elmúlt hetekben lehetet a jelöltekre szavazni és arra, hogy az öt miniszterelnökjelölt-jelölt közül ki maradjon talpon: Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter kapta meg a szükséges támogatást..

De egyik jelölt sem érte el az 50%-ot, ezért második fordulót tartanak, ahol ez a három legjobb jelölt indult volna, de az elmúlt napok tárgyalásai és vitáit követően Márki-Zay és Karácsony megállapodott egymással, hogy csak az egyikük induljon a DK jelöltje, Dobrev Klára ellen.