„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: Ha nem lehet a választással együtt a népszavazás, az megmutatja, mit gondol a Fidesz a demokráciáról

17/01/2022 22:33

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke szerint bőven meglesznek az aláírásokkal a két népszavazási kérdésben. Úgy látja, az álláskeresési támogatás kilenc hónapra növelésében és a Fudan ügyében nemcsak az ellenzéki, hanem a fideszes szavazók nagy része is egyetért. Ha ezekről nem lehet a választással együtt szavazni, akkor az nagyon világosan megmutatja, mit gondol a Fidesz a demokráciáról – tette hozzá. Beszélt a Városháza- és a Schadl-ügyről is.

2022. január 17. Esti gyors / részlet, Karácsony Gergely (22.01.17.)
07:49
00:00

Bőven meglesznek az aláírásokkal, „még egy kis puffert is tudnak képezni” a Fudan-törvény ellen és az álláskeresési támogatás meghosszabbításáért indított népszavazási kezdeményezésnél, azt gondolja, a héten le fogják tudni adni őket – mondta Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke az Esti gyorsban. Megköszönte az aktivistáknak, hogy a hidegben és az ünnepek alatt is sokat dolgoztak ezért.

Népszavazás

Ha azzal számolna, hogy ez fair eljárás lesz, ahol az állami szervek mindent megtesznek a minél gyorsabb lebonyolításért, az olyan naivitás lenne, ami nem várható el valakitől, aki tíz éve itt van – fogalmazott. Hozzátette, nekik az a dolguk, hogy normális országot építsenek és normálisan viselkedjenek.

 
 Aláírásgyűjtés a Széll Kálmán téren
 Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Jogilag minden esély megvan arra, hogy erről a két kérdésről a parlamenti választással és a Fidesz „kamu népszavazásával” együtt szavazzanak. Ha ez nem így lesz, akkor az világos jelzés arra, hogy a Fidesz fél ettől a népszavazástól, fél az emberek véleményétől.

Szerinte az álláskeresési támogatás kilenc hónapra növelésében és a Fudan ügyében nemcsak az ellenzéki, hanem a fideszes szavazók nagy része is egyetért. Ezek az ügyek a Fidesz politikájának hazug voltát leplezik le. Ha ezekről nem lehet a választással együtt szavazni, akkor az nagyon világosan megmutatja, mit gondol a Fidesz a demokráciáról, arról, hogy a népnek kell uralkodnia a demokráciában, nem a nép felett a kormánynak.

Városháza

Azt mondta, a „kamu Városháza-ügyben” a vizsgálóbizottság tisztázta a vádak alaptalanságát. Arról beszélt a bizottság előtt hétfőn, hogy ki kell vizsgálni az V. és VII. kerületi ingatlanárveréseket, amelyeket Schadl György, a végrehajtói kar elnöke nyert meg. Januárban erről dönt a fővárosi közgyűlés. Karácsony Gergely azt mondta: „itt vagyok a városházán, amit nem adtunk el és nem is akartunk eladni, a fideszes propaganda ellenére”, és rálát az egyik olyan üzlethelyiségre, amelyet az előzetes letartóztatásban lévő Schadl „egy újpesti panellakás négyzetméterárán” szerzett meg. Szerinte feltételezhető, hogy az említett végrehajtói vezető csak stróman, és a valódi tulajdonos a „gazda”, akiről Völner Pál beszélt, és miért van még szabadon. Most kiderült, hogy Schadl vizsgaügyekben is közreműködött, talán fény derül a gazda kilétére is.

Hozzátette, szerinte a Fidesz biztosan nem a törvényesség miatt „vette le” Völner Pál miniszterhelyettest, hanem azért, mert akkora a korrupció, hogy a nagy számok törvénye alapján lett egy ügy, amit már nem tudnak visszatartani. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Esti gyors...
2022.01.17., hétfő 18:20
Műsorvezető: Karácsony Gergely