„Klubrádió
Reggeli gyors

Két ember küzdött a váltókkal a Délinél?

3/12/2019 14:00

| Szerző: Klubrádió

A létszámhiány, a rossz munkaszervezés, a pénzhiány is hozzájárult ahhoz, hogy pár centi hó meg tudta bénítani a vasúti közlekedést számos helyen.

2019. december 03. Reggeli gyors - részlet 19.12.03. Meleg János
07:46
00:00

Sajnos igaznak tűnik az a viccnek szánt mondás, hogy a vasútnak két ellensége van, a nagy meleg és a hideg. Most még nagy hidegről nem is beszélhetünk, csupán egy kis hóról, ami kihozta a MÁV leggyengébb pontjait. Eleve kevesen dolgoznak a cégnél, és azt a kevés embert sem úgy osztják be, ahogy kellene.

Mindenki tudhatta, hogy jön a havazás, ilyenkor meg kell erősíteni a belső készenléti szolgálatot, hogy szükség esetén legyen elég dolgozó, aki kimegy és például megtisztítja a váltókat. A Vasutasok Szakszervezetének elnöke, Meleg János úgy értesült, hogy erre a munkára az egész Déli pályaudvaron két ember volt, Kelenföldön egy. Ha ez igaz, akkor valaki nagyon elrontotta a munkaszervezést. Hasonló okból fordulhatott elő, hogy egy-egy szakaszon kritikussá vált a helyzet. Például a vácin, az esztergomin, a szolnokin, a szegedin. Az egész vasúti hálózat szakaszokra van osztva, mindegyiknek megvan a felelőse, itt most sokan nem álltak a helyzet magaslatán. Azt a mozdonyvezetőt sem cserélték le időben, akinek lejárt a munkaideje, így nem vihette tovább a szerelvényt, ami ki tudja hány másikat akadályozott.

Azt is tudni kell, hogy az ütemes menetrend biztosítása komoly felkészülést igényel, profi munkát, korszerű technikai berendezéseket. Ha egy vonattal baj van, az máris borítja az egészet. Például a Nyugati pályaudvar berendezései nem alkalmasak a mostani forgalom kiszolgálására, 80 éves eszközök is üzemelnek még, de ott legalább már döntöttek a felújításról.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2019.12.03. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes