„Támogassa
Reggeli gyors

Komáromi: Amikor a háziorvosok ajánlották, nem kellett a segítségük, most bírságolnak, ha nem vállalnak ügyeletet

29/12/2021 12:56

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Más országban az állam fizet a háziorvosnak azért, ha bead egy koronavírus elleni vakcinát, itthon pedig büntetik, ha nem vállalnak plusz ügyeletet – szemléltette a problémát Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa.

2021. december 29. Reggeli gyors - részlet 21.12.29. Komáromi Zoltán
10:37
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az országos tiszti főorvos határozatban írta elő, hogy legalább egy hétvégét kell önként vállalniuk a háziorvosoknak, rendelési idejükön kívül, januári oltási akciónapok idején. Müller Cecília azonban ennél tovább ment 30 ezer forinttó 5 millió forintig terjedő pénzbüntetést helyezett kilátásba, ha egy háziorvos nem teljesíti ezt.

Az utasítás nagy felháborodást keltett a háziorvosok körében. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa a Klubrádióban megismételte, hogy korábban a háziorvosok már felajánlották a segítségüket, de akkor a kormánynak valamiért fontosabb volt hogy ő rendelkezzen az oltóanyagokról. Akkor a Pfizert a lakosság egyéretlmű igénye dacára visszatartották, és helyette Sinopharmot erőltették.

Később sem változott a helyzet, volt olyan időszak, amikor Komáromi, akinek praxisába 2 ezer ember tartozik, egy hétre tíz ember beoltására elegendő oltóanyagot, egyetlen ampullát kapott.

Ehhez képest a határozat a büntetést már a harmadik sorban ismerteti, de semmi másról nincs szó. Komáromi szerint az, hogy kiket kellene a háziorvosoknak beoltani, hányadik oltást kell beadni, milyen oltóanyaggal kell oltani nem derül ki.

Fontosabb probléma, hogy a háziorvosokat az Országos Egészsébiztosítási Pénztár és az önkormányzatok alkalmazzák.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy más országokban ha a háziorvos beolt valakit koronavírus elleni vakcinával, akkor az oltás adminisztrációja ellenében az állam komoly összegeket fizet a háziorvosoknak.

"Itthon nemhogy 1000 forintot nem adnak, de még büntetéssel is fenyegetik dolgozókat" – foglalta összze a problémát Komáromi.

Választás 2018 - Bemutatták az MSZP-Párbeszéd árnyékkorm?
 
Komáromi ZoltánFotó: Balogh Zoltán/MTI
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Komáromi Zoltánnal
2021.12.29., szerda 8:05
Riporter: Para-Kovács Imre