„Támogassa
Reggeli gyors

Könyvek helyett csokoládét

7/03/2019 10:43

| Szerző: Klubrádió

Egyre világosabb, hogy a Széchenyi Könyvtár épületére is fáj a foga a hatalomnak. Hogy mi lesz a könyvkinccsel? Kit érdekel?

2019. március 07. Reggeli gyors - részlet 19.03.07. Erdélyi Katalin
06:42
00:00

Ellentmondásos hírek érkeznek a Várban lévő Országos Széchenyi Könyvtár sorsáról. Az majdnem biztos, hogy az intézménynek költöznie kell. Az Átlátszó.hu szerkesztője szerint azért, mert a hatalom kinézte magának az épületet. A lap hivatalos választ nem kapott az érdeklődésére, de belső információk szerint a könyvtár alkalmazottaival már tudatták, hogy menniük kell. Örülhetnek is, mert legalább nem abajgatják őket tovább. Most ugyanis ez történik, már mindenfélét hallani a jövőről, még azt is, hogy valaki csokoládémúzeumot szeretne ott berendezni.

Erdélyi Katalin, az Átlátszó munkatársa elmondta: a szakemberek veszélyesnek tartják a költözést, mert a csomagolás, szállítás közben sérülhet a gyűjtemény. A nemzeti kincset képező könyvek, újságok most klimatizált környezetben vannak, ahol a levegő tisztaságára, páratartalmára és sok mindenre figyelnek. A gyűjtemény hat emeletnyi raktáregyüttesben fér el. A kinézett új helyszín, a Kilián Laktanya alkalmatlannak látszik, hiszen egy valamikori Duna-ág helyén épült, egyszerűen vizesedik. Az ígéret szerint Piliscsabán épült volna egy raktárépület, de ez sincs még sehol.

S ami a „legszebb”: a nyomtatott anyagot digitalizálni kellene. Ezt a gigantikus munkát a hírek szerint Mészáros Lőrinc egyik cége kapja meg.

Rózsa Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.