„Klubrádió
Belső közlés

Kosztolányi Dezső: Számadás

29/03/2024 18:59

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Kosztolányi Dezső Számadás című versét hallgathatják meg Kornis Mihály író előadásában.

2024. március 29. Belső közlés (2024.03.29. Kosztolányi Dezső: Számadás)
06:42
00:00
139 évvel ezelőtt Kosztolányi Dezső, a huszadik század első felének egyik legjelentősebb magyar alkotója, a „modern értelmiségi” első igazi prototípusa. Kosztolányi jelentőségét talán elsősorban éppen ez adja és csak másodsorban a művei, ahol – szerencsés korban élve – jócskán voltak még nívós versenytársai. Kornis Mihály író az ő versét is beválogatta abba a költészet napi válogatásába, ahol két évvel ezelőtt ő maga mondta el az elmúlt száz év kiválasztott magyar költőinek verseit Belső közlés című irodalmi műsorunkban.

Ezek között hangzott el a Számadás című vers, amelyet mától itt, a Klubrádió honlapján is meghallgathatnak, erre a  hivatkozásra kattintva pedig szövegesen is elolvashatják, benne a vers zárlatával, amelyben Kosztolányi annak az évezredes előítéletnek ad hitelt, amely az erőt az erőszakkal, a boldogságot pedig a szembenézés elkerülésével azonosítja, mintegy mintaként is ezt a két lehetőséget állítva az emberek elé, ugyanakkor számos jelentős és az európai léttapasztalatokkal valóban szembenéző mű megszületését is ösztönözve.

A vers a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva hallgatható meg.