„Klubrádió
Reggeli gyors

"Ez kevés lesz a koronavírus ellen, Kásler vonuljon vissza!"

6/03/2020 11:57

| Szerző: Klubrádió

Kásler Miklós „egyszer és mindenkorra hagyjon fel” az egészségügy vezetésével – mondta Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő, aki arról is beszélt, hogy sok egészségügyi dolgozónak nincs védőfelszerelése, márpedig, ha őket nem védik jól, sokkal gyorsabban terjedhet a koronavírus.

2020. március 06. Reggeli gyors / részlet, Kunetz Zsombor (20.03.06.)
11:47
00:00

Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi rendszerfejlesztő egy csütörtöki tévéinterjúban élesen bírálta Kásler Miklós emberierőforrás-minisztert, cikkéből az is kiderül, hogy az egészségügyi dolgozókat se készítették fel eléggé.

Szerinte Kásler az egészségüggyel „egyszer és mindenkorra hagyjon fel”, vonuljon vissza, élvezze a nyugdíjas életet. Úgy látja, a kásleri kommunikációval az a baj, hogy a miniszter csak annyit mond, ne pánikoljunk, egyébként pedig maszatol, nem válaszol kérdésekre. Ehhez képest a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Menczer Tamás államtitkár logikusan és pontosan tájékoztat – tette hozzá.

Kiemelte: ha az egészségügyi dolgozókat nem védik meg, sokkal inkább terjedhet a vírus. Nagyon erősen el kellene gondolkodni azon, amit Kásler Miklós nem lépett meg, és amiről valószínűleg az operatív törzsnek nincs tudomása, hogy sok egészségügyi dolgozónak nincs védőfelszerelése.

Felzárkózó települések hosszú távú programja
 
Ki tolja el a biciklit? 
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
 

Felhívta a figyelmet arra, hogy Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, a büntetés-végrehajtási intézetekben, rabokkal készítik a védőfelszereléseket; ezeket nagyon gyorsan ki kellene osztani a háziorvosoknak, az ügyeleteknek és mindenkinek, aki kapcsolatba kerülhet a vírussal, márpedig minden egészségügyi intézményben előfordulhat ilyen beteg. Egyébként Kunetz Zsombor szerint nagyon helyesen hangsúlyozza a média, hogy az emberek telefonon vegyék fel a kapcsolatot orvosukkal, de ettől függetlenül lesznek olyanok, akik bemennek akár a háziorvosi rendelőbe is betegen.

Arról is kérdeztük, hogy mi a helyzet a maszkokkal, lehet-e kapni, és ha igen, milyet. Közölte: többféle maszk van, az egyszeri sebészi maszk arra való, hogy a beteg ne fertőzhessen tovább, de nem csökkenti annak az esélyét, hogy az egészséges ember belélegezze azokat a nyálcseppeket, amelyeket egy beteg például kitüsszent. Van viszont olyan, úgynevezett FFP3 típusú maszk, amely szorosan illeszkedik az arcra és ebben olyan részecskeszűrő van, amely megakadályozza ezeknek a nyálcseppeknek a belélegzését. Ez utóbbit már csak interneten, bizonytalan minőségben és bizonytalan helyről lehet beszerezni.

A koronavírus-járvány nem a nagyvárosok problémája, bárkihez eljuthat. A nagyvárosokban robbanásszerűen terjedhet, de ugyanolyan valószínűséggel megjelenhet például Kiskunfélegyházán vagy Balatonszentgyörgyön (ha már műsorvezetőnk ezeket a településeket említette), mint a XII. kerületben.

Félelmet nem lát az orvosok körében. Abban egyetértett a miniszterelnökkel, hogy két nagy probléma lehet, az egyik az elbagatellizálás, a másik a túlzott pánik. Az orvosok meg tudják oldani a helyzetet, ha megkapják a szükséges eszközöket – jelentette ki Kunetz Zsombor. A legfontosabb tennivalók között kiemelte: helyesen kell kezet mosni, amikor hazajön az ember, fertőtlenítenie kell a telefonját és a kezét. Pánikkeltés helyett azt kell megfontolni, hogy járjanak-e az emberek közösségi térbe, moziba, színházba, templomba, amíg tart a járvány.

Hivatalosan bejelentették, hogy Magyarországon négy koronavírusos beteg van, és napok óta tudni lehetett, hogy koronavírusos amerikai turistalányok is átutaztak Budapesten, csütörtökön Orbán Viktor kormányfő és Kásler Miklós miniszter állt ki a sajtó elé, hogy válaszoljon a kérdésekre.  Az index videóján az egész sajtótájékoztatót megnézhetik:

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2020. március 6., péntek 07.45
Műsorvezető: Pálinkás-Szücs Róbert