„Klubrádió
Reggeli gyors

Kunetz: marhaság csökkenteni az ügyeletes kórházak számát

19/06/2019 14:04

| Szerző: Klubrádió

„Kapitális marhaság” – így reagált Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő arra, hogy az Emmi egészségügyi államtitkársága csökkenti a többszörös sérülésekkel beérkezőket ellátni tudó ügyeletes intézmények számát Budapesten.

2019. június 19. Reggeli gyors / részlet, Kunetz Zsombor (19.06.19.)
08:31
00:00

Teljesen bizarr, hogy ha eddig négy hely nem tudta ellátni a súlyos sérülteket (hiszen hetente érkeztek hírek arról, hogy valamelyik kórház lemondja), akkor három el tudná – vélekedett Kunetz Zsombor. Jelezte: a minisztériumnál a statisztikából indulnak ki, amely szerint napi 1-5 ilyen eset van.

De ez szerinte „kapitális marhaság”, mert ennyi erővel a tűzoltóságok nagy részét is be lehetne zárni, hiszen nincs annyi tűz minden nap – tehát szükség van készenlétre is, ha rendkívüli eset történik. Ráadásul úgy vélte, az 1-5 eset is kevésnek tűnik, hiszen korábban Székesfehérváron dolgozva, sokkal kisebb vonzáskörzet mellett napi két ilyen esetről tudott.

Jelenleg két politraumás, súlyos-életveszélyes sérültet tud egyszerre ellátni egy kórház, kettőnél többet életveszélyes betolni, „az a harmadik beteg halálát jelenti” – mondta. Most négy ilyen intézmény van, tehát egyszerre 8 ilyen sérültet tudnak ellátni, de ha csökkentik, akkor már csak 6, ami nagyon közel van az Emmi által jelzett ötös számhoz.

Azt is mondta: rossz döntés volt az egészségügy és a többi humán terület összevonása, akárcsak az, hogy nem voltak alkalmas miniszterek. Réthelyi Miklós, aki a SOTE-ról, mint rektor jött, kiváló ember, de maga sem ambicionálta a posztot, egy év múlva kérte a távozását. Aztán jött „a kormány vicces figurája”, Balog Zoltán, aki sokszor képtelen volt megfelelően viselkedni, majd a „térde imához” miniszter – fogalmazott Kunetz Zsombor.

A szakma problémájának azt nevezte, hogy az Éger István vezette Magyar Orvosi Kamara alig emeli fel a szavát, Cser Ágnes „megélhetési vezető” pedig most is hallgat, amikor „átverték a nővéreket”, olyan béremelést jelentettek be újként, amit már korábban e. Cser Ágnes egyébként a kormány küldöttjeként Brüsszelben dolgozik egy szakbizottságban, annak ellenére, hogy szakszervezeti vezető – jegyezte meg.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. június 18., szerda 08.10
Műsorvezető: Rózsa Péter