„Zajlik
Belső közlés

Kupihár Rebeka: A heterók istenéhez

19/08/2024 18:30

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Kupihár Rebeka A heterók istenéhez, Turisták és Mi leszel, ha nagy leszel című verseit hallgathatják meg a szerző előadásában.

2024. augusztus 19. Belső közlés (2024.08.19. Kupihár Rebeka: A heterók istenéhez)
01:11
00:00

A maszkulin attribútumokat korántsem nélkülöző ikonikus huszadik századi költőről, Petri Györgyről elnevezett és a legígéretesebb irodalmi pályakezdőnek adományozott díjat most első ízben egy nem csupán a férfi–nő-viszonyokat női oldalról tematizáló és problematizáló szerző kapta – mint tavalyelőtt Vados Anna vagy tavaly Rékai Anett –, hanem kimondottan a heteronormatív diskurzust queer irányból megkérdőjelező költő, Kupihár Rebeka, akinek kitüntetését a Belső közlés című zenés irodalmi műsorunk hozta nyilvánosságra tavalyi utolsó adásában, ahol a stúdióban a két shortlistes mellett maga a díjazott is Szegő János vendége volt, és fölolvasta három versét, melyek a díjnyertes kötettervben is szerepeltek.

2024. augusztus 19. Belső közlés (2024.08.19. Kupihár Rebeka: Turisták)
01:30
00:00

Ezeket mától itt, a Klubrádió honlapján is meghallgathatják, ha a három hangsáv lejátszás gombjaira kattintanak. A legfölül található verset szövegesen erre a hivatkozásra nyomva is elolvashatják, míg a sorban második költemény ezen a linken érhető el; végül a harmadik mű ide kattintva olvasható írott formában. A díjazott anyag különlegessége a kötetterv szerkezeti kompozíciója is, amely a versek beszélőinek pozícióit olyan finoman mozdítja el egymástól, mint ahogyan a legelőrehaladottabb diskurzusokban konstans (nemi) identitásról is aligha beszélhetünk; az egyes versek önmagukban ugyanakkor nem ebben a fénytörésben hatnak, hanem pusztán azzal az erős nyelvi, formai, szellemi és emberi érzékenységgel vannak megkomponálva, amely az erotikáról alkotott modernista európai képünket is újra előhívja és ezzel átgondolásra ösztönzi.

2024. augusztus 19. Belső közlés (2024.08.19. Kupihár Rebeka: Mi leszel, ha nagy leszel)
00:37
00:00