„Zajlik
A lényeg

Kutyapárt az EP-vitán: tartsunk konzultációt arról, hogy Ön mit szeretne enni, házi kovászolt kenyeret vagy laposelemet?

30/05/2024 20:57

| Szerző: Klubrádió

Az M1-en tartott EP-vitán Donáth Anna az egyik műsorvezetőt, Novák Katalin egykori sajtófőnökét kérdezte arról, hogy vajon a lemondott köztársasági elnök maga döntött a kegyelmi botrányban, vagy Orbán Viktortól kapott utasítást; válasz nem érkezett. Magyar Péter az Orbán Viktor családjához kerülő pénzeket emlegette, Deutsch Tamás sorosozott, háborúpártizott és brüsszelezett, Dobrev Klára pedig felhozta a Sulyok Tamással kapcsolatos földügyet.

A köztévés EP-választási vita harmadik körében a migrációról volt szó. Az előzményeket itt foglaltuk össze.

Dobrev Klára azt mondta: ez a tévé folyamatosan azt hazudja, hogy Orbán Viktor nem engedi be a migránsokat és megvédi a munkahelyeket. Ezzel szemben az Orbán-kormány több mint 2000 embercsempészt engedett szabadlábra, ezzel növelve a káoszt és félelemben tartva az embereket. Azért teszi ezt, mert szerinte "Orbán imádja a káoszt", és azt gondolja, hogy a megfélemlített embereken könnyebben uralkodhat. Hozzátette: több mint 120 ezer távol-keleti vendégmunkást hoztak be az országba a fideszes munkaerő-kölcsönző cégek, és még 200 ezret akarnak. Rabszolgaként dolgoztatják őket, és közben a magyarok munkahelyeket veszítenek el. Hétköznapi dolgokról kell beszélni, nem hazug háborús propagandával választást nyerni.

Donáth Anna közölte, a Fidesz kiforgatja az emberek félelmét, a migráció viszont nincs benne a magyarokat érintő top 10 témában. A magyar gazdaság helyzete viszont igen, a költségvetés romokban van, az államcsődöt azért sikerült elkerülni, de ez csak a Momentumnak köszönhető. Ugyanis megakadályozták az olimpiát. Ha nincs a Momentum, olimpia lehetne most Magyarországon. Az eszement pénzszórást állította meg a Momentum. Szerinte ha nincs a Momentum, akkor most államcsőd lenne, Orbánnak pedig azt kellene eldöntenie, hogy a nyugdíjakat tartsa-e vissza éppen.

Németh Balázs műsorvezető elmondta, nem találta a Fidesz EP-programját, de Deutsch Tamás nem reagált erre. Ehelyett a kormánypárti politikus illegális migránsok inváziójáról beszélt, amitől szerinte nő a bűnözés és a nők elleni erőszak, és ezt a magyarok elutasítják. A baloldal szerinte hátba támadta a magyarokat a határkerítés megakadályozásának kísérletével és a kvóták támogatásával. Deutsch szerint Soros György írta a migráció kezeléséről szóló tervet, amit a külföldről kapott finanszírozás miatt a baloldal támogat a politikus állítása szerint. Migránsgettók jöhetnek létre, ha jön a baloldal – ismételte meg a sokszor hallott üzeneteket.

Magyar Péter kijelentette: elítéljük az illegális migrációt, támogatjuk a határkerítést. Ő is az embercsempészek szabadon engedéséről és a szlovák választás előtt megnövekedett, arrafelé irányuló bevándorlásról beszél. 40-50 ezer ázsiai férfit – hangsúlyozta – telepít be a vendégmunka-program keretében a kormány. Majd rátért a kivándorlásra: több millió magyar gyerek születik külföldön, akikből nem magyar felnőttek lesznek, számos olyan nagymamával találkozott, akinek külföldön élnek az unokái.

Tóth Imre Bruti szerint az MKKP alapvetően elfogadó, nem bevándorlás-ellenes, de csak szervezett keretek között. Egyetértett azzal, hogy az országnak nem be-, hanem kivándorlási problémája van, rengetegen elmentek, "jellemzően nem a hülyék mentek", hanem tanárok, orvosok, fiatalok. A távozó orvosok vigyék már magukkal a betegeiket is – javasolta Bruti, hiszen így win-win szituáció állhat elő, a betegnek nem kell elpusztulnia itthon kórházi fertőzésben vagy három évet várnia egy műtétre, a költségvetés fellélegezne, már amennyire fel tud, hiszen márciusra "felborult, mint a húgyos bili". A kormány a migránsokat vendégmunkásokra nevezte át, ő Debrecenben él, oda, az akkugyárakba 40 ezer ember fog érkezni, erre szeretne is időt hagyni a nézőknek. Arra is kíváncsi, hogy ez a 40 ezer, zömében heteroszexuális ember kivel fog szexelni.

A Mi Hazánk elnöke hangsúlyozta, küzdött a határkerítés megépüléséért. Azt nézték, ahogy a rendőrök az életük kockáztatásával védik a déli határt, mert az embercsempészek lövik őket, mondta, hozzátéve, a kerítés mégis csupán színpadi kellék, hiszen a túloldalán is van még pár méter magyar terület. A kormány vendégmunkásokkal töltené fel az akkumulátorgyárakat, ehelyett nemzeti gazdaságpolitika kell Toroczkai László szerint.

Mezőgazdaság és/vagy demokrácia, jogállam – ismét két percben

Dobrev Klára azzal kezdte, hogy összevonja a két témát, majd rögtön Sulyok Tamásról kezdett beszélni, aki szerinte magyar termőföldet játszott át külföldi kézbe. A köztársasági elnök szerinte a mai napig hallgat, ugyanúgy, mint Orbán Viktor. Aki szintén hallgatott, amikor Novák Katalin "keveredett pedofilbotrányba". Ezután felemlegette K. Endre ügyét: szerinte a férfi majdnem megúszta azt, hogy szexuálisan bántalmazott gyerekeket próbált hallgatásra bírni, csupán azért, mert fideszes. "Ha fideszes vagy, mindent szabad" – vonta le a tanulságot, szerinte a helyi kiskirályoknak mindent szabad. Visszahozták a jobbágyságot, hallgass a neve mindenkinek, aki nem része a hatalmi gépezetnek. Orbán teljes rendszerét le kell váltani, nem köt a DK velük koalíciót, Orbánt leváltani kell, nem kinevezni bizottsági elnöknek – amivel Magyar Péternek üzent.

Donáth Anna a jogállamiságról beszél, el is akarja magyarázni, mi ez. "Vannak szabályok, amik mindenkire ugyanúgy vonatkoznak, kiszámíthatóságot jelent" – kezdi, ahol pedig nincs jogállam, ott nincs jövőkép és az erősebb bántalmazhatja a gyengébbet. A kárt okozó fideszes üzletember nem úszhatja meg a büntetést a kapcsolatai miatt, a jövő védelme pedig a valódi szuverenitásvédelem. "Egy igazi nemzeti ügy a jogállamiság védelme" Donáth szerint, ő azért küzd, hogy az EU garantálni tudja, hogy Magyarországon visszaálljon a jogállamiság, ezért függesztették fel az uniós forrásokat. A jövőt abban látja, hogy csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez.

Deutsch Tamás azt mondta, hagyjuk a mellébeszélést, a jogállamisági duma baloldali lemez, ócska politikai színjáték. Brüsszel, Sorosék, a guruló dollárokkal kitömött baloldal mindenáron meg akarja buktatni a békepárti, szuverenista magyar kormányt – sorolta az ismert paneleket. A jogállamisági eljárásokat zsarolásnak nevezte, amit akkor vetnek be, ha nem úgy táncol egy ország, ahogy Brüsszelből fütyülnek. Deutsch a többiekhez fordult, és azt mondta, önök 21 elítélő kezdeményezést támogattak, amellyel a cél az volt, hogy Magyarország hozzájusson a jog szerint neki járó uniós pénzekhez. Azt akarták elérni, hogy ne jussanak hozzá a magyar tanárok, óvónők a béremelésükhöz. Az utóbbi hónapokban ezzel pedig büszkélkednek is – fogalmazott Deutsch. Márki-Zay Péter csak annyit szúrt közbe: "pedofidesz" - mondta.

A kormány 14 éve család- és gyermekbarátnak hazudja magát, azonban az állattartás visszaesett, csökken a zöldség és a gyümölcstermesztés is. Magyar Péter szerint Lengyelországban a lengyel gazdákért dolgoztak, Magyarországon viszont nem, Szabolcsban is lengyel almát lehet kapni, a magyar vidék kiürül. Bezárják a vidéki szülészeteket, ügyeleteket, a fiatalok azon gondolkodnak, hogy elhagyják a hazájukat. A kormány tönkretette a magyar méhészeket, földhöz nem lehet jutni, hiszen mindent elvisznek a NER-oligarchák. A Tisza olyan agrárreformért fog dolgozni, mely lehetővé teszi a földbirtoklást, hazaváró programot is indítanak. 5 százalékra viszik le a zöldségek és gyümölcsök áfáját – ígérte.

Visszautalnék a kollégákra – mondta Tóth Imre –, aki szerint Deutsch Tamás élőben még kellemetlenebb, mint Facebookon. Ott csak ki van írva, hogy 'ennyi', itt viszont végig kell hallgatni, nem lehet áttekerni. Ha a Heti Hetesben lennénk, eljátszhatnánk, hogy ha Józsi akar a földeken közmunkában dolgozni, csak akkor teheti meg, ha tudja, kire kell húzni az ikszet. Vannak nagyszerű termőföldjeink, de akkumulátorgyárakat építünk rá. Ezért nemzeti konzultációt javasolna: Ön mit szeretne enni, házi kovászolt kenyeret vagy laposelemet?

Toroczkai László szerint egy rendőr ma Magyarországon nem tud fellépni a bűnözőkkel szemben azon uniós pártcsaládok miatt, amelyekhez részben Dobrev, részben Magyar, részben a Fidesz akar csatlakozni. Ezeket nem magyarok fogják vezetni, de ezek azok, amelyek miatt több joga van az illegális migránsoknak, mint a rendőröknek. Toroczkai azt mondta, a bolgár szélsőjobbal és a(z egyik szélsőséges frakcióból nemrég kizárt) német AfD-vel hozna létre közös koalíciót és Von der Leyen elszámoltatását ígérte. Szóba hozta pártja egyik kedvenc témáját, a covidot és a vakcinaszerződéseket is.

Zárszavak

Dobrev Klára köszönte a nézőknek a figyelmet, azt láthatták, hogy a politikusok tudnak monológokat mondani egymás mellett állva. Ő beszélt az Orbán-rendszer bűneiről és még Deutsch Tamás "sületlenségeit" is végighallgatta. Hangsúlyozta, hogy mindenkit várt az ATV vitájára is, még Deutschot és Magyart is, ő ott lesz.

Donáth Anna felemlegette Novák Katalin kegyelmi botrányát. Szerinte továbbra sincs válasz a legfontosabb kérdésre: Novák saját elhatározásából cselekedett, vagy Orbántól kapott utasítást? Visszadobta a labdát, visszakérdezett Novák egykori tanácsadójának, sajtófőnökének, a műsorvezető Volf-Nagy Tündének, hogy vajon ki döntött az ügyben. A műsorvezető nem válaszolt érdemben, azt mondta, elavultak Donáth információi. A választ azért utasította el, mert "önök indulnak az európai parlamenti választásokon, én pedig nem".

A Fidesz jelöltje szerint világossá vált, hogy a baloldalra a béke ügyében se lehet számítani, az összeset külföldről finanszírozzák. Mégpedig Soros és Brüsszel, azért, hogy háborúba kényszerítsék az országot. Ők azonban megvédik hazánkat, június elsején mindenkit várnak "a legnagyobb Békemeneten", mondta Deutsch Tamás, június 9-én pedig a szavazatokat várják a békére. Márki-Zay itt közbeszúrta, hogy "Csád", utalva a kormány tervezett katonai missziójára az afrikai országba.

A Tisza listavezetője szerint a magyarok választhatják a múltat a Fidesz, a DK és a szatelitpártok személyében vagy a jövőt, ami hazahozza az uniós forrásokat, dolgozni fog. Hazugság és korrupció vagy tiszta közélet a tét Magyar szerint és az, hogy a miniszterelnök családjához kerülnek-e a pénzek (itt családi részvénytársaságról is beszélt) vagy új irányba fordítjuk és újraépítjük a házat. Azért a víz az úr – zárt ő is idézettel.

Tóth Imre Bruti szerint az MKKP sajnálja a legjobban, hogy ezt a vitát most itt el kellett bohóckodni. Bíznak abban, hogy a nézők tudnak a sorok között olvasni, tényleg vicc, hogy egy-egy perceket kaptak csak reagálni egymásra. Elmondta, az MKKP cselekvő párt, ígéretekben nem, de tettekben erős, "és most időjárás Toroczkai Lászlóval!" – búcsúzott.

A Mi Hazánk elnöke természetesen nem időjárással folytatta, hanem azzal, hogy az Európai Ügyészséget nem szabad csodaszernek tartani, mert nem tud nyomozni Ursula von der Leyen ellen, mert megkurtították a jogkörét. Az AfD-vel visszaállítanák a költségvetését és elszámoltatást akarnak mindenhol: az EU-ban és itthon is.

Róna Péter, a Jobbik listavezetője azt mondta, utasítsuk el Orbán EU-ellenes, orosz- és kínaibarát külpolitikáját. Kijelentette továbbá, hogy új alkotmányra van szükség.

(via 444.hu, hvg.hu, kiemelt képünk a Várkert bazár előtt készült a vitát megelőzően)