„Klubrádió
Esti gyors

Legyen ciki a huhogás – Selmeci János jegyzete

3/09/2021 18:05

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Nem lehet véletlen, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség mérkőzés után kiadott közleményében – melyben helyesen a dobálók megbüntetését és kitiltását helyezik kilátásba – egy szóval sem szerepel, hogy egyes szurkolók rasszista bekiabálásai elfogadhatatlanok. Nem lett volna olyan nehéz beleírni, ahogy egyébként a külügyminiszternek sem lett volna olyan nehéz hozzátennie az ellenfél himnuszát kifütyülő angolokról szóló kettős mércés bejegyzéséhez, hogy magyar rasszistának lenni és az ellenfelet megdobálni is kínos.

2021. szeptember 03. Esti gyors - részlet 21.09.03. Selmeci János jegyzete
02:07
00:00

Az egyik angol televízió videóján jól játszik egy magyar „szurkoló”, aki az angolok első gólja után huhogással és majomtánccal veszi tudomásul, hogy az ellenfél gólszerzője fekete. A videón kivehető látható egy másik szurkoló is, aki szigorúan, magát láthatóan kínosan érezve tekint majomkodó társa felé, nem tudni persze, hogy ciki neki a huhogás, vagy csak szeretett volna kijönni a következő, ezután jó eséllyel zártkapus mérkőzésre is, de abban én egészen biztos vagyok, hogy a szurkolók többsége számára a huhogás meg a wc-papír gurigákkal dobálás ciki.

De huhogni és dobálni mégis lehet. Most még.

Félreértés ne essék, a stadion sosem lesz operaház, nem is kell annak lennie, szurkolni nem lehet mindig udvariasan, és bizony néha még a legkedvesebb ember is el fogja küldeni a bírót vagy az ellenfelet tudjuk hová, de rasszizmus nélkül lehet szurkolni, és erre bizony még a rasszisták többsége is képes. Csak ki kell tőlük követelni, ehhez pedig akarat kell.

Nem lehet véletlen, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség mérkőzés után kiadott közleményében – melyben helyesen a dobálók megbüntetését és kitiltását helyezik kilátásba – egy szóval sem szerepel, hogy egyes szurkolók rasszista bekiabálásai elfogadhatatlanok. Nem lett volna olyan nehéz beleírni, ahogy egyébként a külügyminiszternek sem lett volna olyan nehéz hozzátennie az ellenfél himnuszát kifütyülő angolokról szóló kettős mércés bejegyzéséhez, hogy magyar rasszistának lenni és az ellenfelet megdobálni is kínos. Nem lett volna ettől kevesebb szavazója a Fidesznek.

A mérkőzésről szóló tudósítások szinte egytől egyig kiemelik, hogy a magyar szurkolók többsége tisztességesen szurkolt, néhány huhogót és dobálót emlegetnek. Ennek egyébként az is az oka, hogy a magyar válogatottat érdemes nézni, a stadionokba egyre többen vannak azok, akik nem balhézni mennek ki, és a labdarúgó szövetség mellett talán rajtuk, a szurkolók többségén múlik az, hogy mennyire lesz ciki és vállalhatatlan a huhogás. Ha az lesz, akkor nem lesz.

Csak közös szurkolás. Az egy remek dolog. 

Selmeci János jegyzete a 2021. szeptember 3-i Esti gyorsban hangzott el.