„Klubrádió
Ingatlanpiac

Lejtmenetben az ingatlanárak, nem csak a vírus miatt

26/05/2020 16:25

| Szerző: Klubrádió

A szabad mozgás korlátozása hat az ingatlanpiacra is. Kiderül, hogy hiányzik egy tároló, egy dolgozó sarok, egy terasz, vagy akár egy kert. Lehet, hogy költözés lesz a vége.

2020. május 26. Ingatlanpiac - részlet 20.05.26. Valkó Dávid
22:07
00:00

Az ingatlanpiac ciklikusan működik –mint a legtöbb piac- a járványveszélytől függetlenül is, de a koronavírus ráerősített bizonyos folyamatokra. A Központi Statisztika Hivatal adatai szerint 2018 volt a csúcsév, azóta csökkent a tranzakciók száma, tavaly például 9 százalékkal. Márpedig, ha kevesebb az adásvétel, akkor az árcsökkenéshez fog vezetni. Csakhogy ez az ágazat elég lustán, lassan reagál a gazdasági folyamatokra, tehát ki kell várni.

Magyarországi képek - Budapest - Káposztásmegyer
 

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője idézte fel, hogy mi is történt a közelmúltban. 22 negyedéven keresztül csak nőttek-nőttek az ingatlanárak. Még tavaly is volt 17 százalékos áremelkedés az előző évhez viszonyítva. Ez teljesen eltért az európai átlagtól. Túlszaladtak az árak, főleg Budapesten, bizonyos típusú lakásoknál, házaknál már teljesen elszakadtak a realitástól. A piac tehát korrigálni kezdett, ami várható, mondhatni, hogy kiszámítható volt.

Ami pedig kiszámíthatatlan volt, az a járványveszély. A tartós otthoni lét változtat az emberek szokásain, igényein. Először is elindult egy bevásárlási láz, melynek nyomán kiderült, hogy esetlen nincs a lakásban elegendő tároló hely. A home office sokakat ráébresztett arra, hogy kellene egy dolgozószoba, vagy legalább egy sarok. S ha zárva a játszótér, mennyire jól jönne egy emberléptékű terasz, esetleg egy kisebb kert. Felértékelődtek tehát a külső kerületek barátságosabb részei és az agglomeráció. Azt persze nem lehet mondani, hogy kiürülne az V. kerület, de már nem annyira népszerű. Jellemző lett a kiáramlás, ami még erősebb lesz. Hasonló okokból a panellakások ára is csökken, az átlagnál nagyobb mértékben, igaz, hogy azok voltak leginkább túlárazva.

Ennél érdekesebben alakul a lakásépítés, illetve az új lakások értékesítése. A kiadott építési engedélyek száma 27 százalékkal csökkent, de miután a korábban engedélyezett lakások esetleg csak most készülnek el, az átadott, eladott ingatlanok száma még nem csökken. Valkó Dávid szerint idén még nem is fog, a beruházók igyekeznek. 2021-től ugyanis olyan európai energetikai előírások lépnek életbe, amelyek megdrágítják majd az építkezést.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Ingatlanpiac
2020.05.26. 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta