„Zajlik
Reggeli gyors

Lezárta a gödi akkugyárat az LMP, mert jogsértő a működése

4/06/2024 13:22

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

"Azt próbáljuk elérni, hogy ne tudjon működni a Samsung, hiszen a bíróság kimondta, hogy nem működhet úgy a cég, ha nincs környezethasználati engedélye" – mondta a Klubrádiónak Csárdi Antal, az LMP párt parlamenti képviselője. Hétfő délelőtt zárták le az LMP aktivistái a Samsung SDI gödi akkumulátorgyárának mindkét bejáratát.

2024. június 04. Reggeli gyors - részlet 24.06.04. Csárdi Antal
06:54
00:00

A bíróság ideiglenesen felfüggesztette az egységes környezethasználati engedélyét, a Samsungnak le kellett volna állítania a működéséhez szükséges belső erőművet és az akkumulátor-gyártósorokat, azonban ezt máig nem tették meg, és hatályos engedély nélkül folytatták a termelést. "Van egy bírói döntés, ami fehéren-feketén mondja el, hogy nem működhet úgy a cég, ha nincsen környezethasználati engedélye. Több mint 98 százalékkal kellene csökkenteni a termelését, mert addig ez mindenféleképpen jogsértő" - mondta el Csárdi, hogy mit kifogásolnak.

Koronavírus - A gödi Samsung gyár megvizsgáltatja Kínából
 
Göd, Samsung-gyár
Fotó: Mónus Márton / MTI
 

"Ez egy figyelemfelhívó tüntetésnek indult, aminek az eredménye lett a zárás - tette hozzá Csárdi -, és azt várjuk ettől, hogy észhez kapnak azok a kormányzati szereplők, akiknek az volna a feladata, hogy betartassák a szabályokat, másrészt olyan környezetet teremtsenek a magyar állampolgárok számára, ami biztosítja azokat az alapvető jogokat, mint az egészséges környezethez fűződő jog. Hogy megvédjék végre a kormányzati szervek az itt élőknek az életminőségét. Ugye ez nem történik meg, mert a magyar kormány folyamatosan prioritásként kezeli ezeknek a multinacionális cégeknek a profitabilitását, és ennek a következménye az, hogy az emberek életminősége nagyon súlyosan zuhan. A hatóságok nem hajlandóak valós ellenőrzéseket végezni. Azt akarjuk elérni, hogy mindenkire vonatkozzanak Magyarország törvényei”.

Mint mondta, ezzel a céggel és sok más akkumulátorgyárral is nagyon sok olyan probléma volt, ahol bizonyítottan kimutatták a környezetből a környezetszennyezést. A csatornából kifolyó szennyvízben olyan vegyi anyagokat lehetett találni, amik súlyos magzatkárosító vegyszereket tartalmaztak. "Erre azt mondta a kormányhivatal, a környezetvédelmi hatóság, hogy nem bizonyított, hogy az a gyárból jött. Na most ezek a vegyületek nincsenek természetesen a környezetben, nem léteznek természetes módon a környezetben, nem kerülhetett máshonnan" - sorolta.

Csárdi kezdeményezni fog egy tárgyalást a Samsung cégvezetésével, és ezzel párhuzamosan megpróbál nyomást gyakorolni a kormányzati szervekre is, hogy a működésüket igazítsák a jogszabályi kötelezettségekhez, és szigorítsák azokat a szabályokat, ami ezeknek a veszélyes üzemeknek a működésére vonatkozik.