„Zajlik
Reggeli gyors

Ligeti: Egyre inkább eszkalálja saját magát a hatalom

16/10/2024 09:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Az Európai Bizottságnak meg lett volna az eszköze éppen a szuverenitásvédelmi törvény ügyében indított szabályszegési eljárás folytatásával, hogy elejét vegye a szervezet, saját szabályait sem betartó, törvénytelen működésének, ezt nem tette meg, ami ahhoz vezethet, hogy még jobban kiterjesztik hatásköreit – véli Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

2024. október 16. Reggeli gyors - részlet 24.10.16. Ligeti Miklós
17:12
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, azért mondta le az OECD vesztegetés elleni munkacsoportja az október 15–16. közötti magas szintű budapesti misszióját, mert a magyar kormány „nem tudta biztosítani a találkozóra a miniszterek és magas rangú tisztviselők megfelelő képviseletét”.

„Szerintem ez egy jó módszer, ha jönnek az Európai Unióból, például az OECD korrupcióellenes munkacsoportja, akkor elbújunk előle. Amíg itt vannak, az asztal alatt tartózkodnak a miniszterek, és amikor elmennek, kijönnek onnan. Így elkerülhetik azt a kellemetlenséget, hogy kérdésekkel provokáljkák őket” – ironizált bevezetőjében a Reggeli gyors műsorvezetője, Para-Kovács Imre.

„Szerintem ez csak a magyar kormányzati diplomáciai minőségnek a bumfordisága, hogy nem észlelték, magas szintű delegáció érkezik az országba, nem tudták, hogy ennek mi lesz a jelentősége, mennyire fontos vendégek várhatók, és úgy gondolták, hogy ezt le lehet pattintani főosztályvezetői szinten” – reagált a felvetésre Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. Hozzátette, meglepődött, hiszen korábban akár a Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO), akár más OECD-küldöttség érkezett Magyarországra, legalább a formalitásokra adtak, ha az ajánlásokat nem is vették komolyan.

„Az a helyzet ezzel a harcos szuverenitásvédő állásponttal, hogy nagyon leszűkíti a mozgásteret, mert azt feltételezi, hogy külső impulzusokra, tanácsokra, észrevételekre, nincs szükség, mert a rendszer tévedhetetlen, csalatkozhatatlan és legfőbb, bölcs vezető, és az általa kiválasztott, felkent, ezáltal okossá váló legfőbb tanácsadók, mindent meg tudnak oldani. Ennek az eredményét láthatjuk is: az összes hasonló indíttatású rendszer magyarországi tapasztalatai meglehetősen sanyarúak, és ez sem ígérkezik jobbnak” – összegezett Ligeti.

A magyar kormány magatartásával kapcsolatban, hogy ahelyett, hogy a szövetségesekkel törekedne konstruktív kapcsolatra, Oroszországgal és Kínával igyekszik jó kapcsolatokat építeni, a szakember megjegyezte: „A magyar valóság egyre intenzívebben kezd feje tetejére állított világra emlékeztetni.” Azt azonban meglehetősen nehéznek tartja értelmezni azt a kormányzati narratívát, hogy Magyarországnak az akarna rosszat, aki egyébként formailag szövetségese, vagy amely államközösségnek Magyarország is tagja.

Azzal kapcsolatban, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal átláthatatlannak és károsnak találta a Transparency International működését Magyarország számára, Ligeti elmondta, az Európai Bizottságnak meg lett volna az eszköze éppen a szuverenitásvédelmi törvény ügyében indított szabályszegési eljárás folytatásával, hogy elejét vegye a szervezet egyébként saját szabályait sem betartó, törvénytelen működésének. Ezt nem tették meg. „Az ügyet puhább kézzel kezeli a bizottság, mint amennyire a helyzet súlyos” – tette hozzá. Attól tart, hogy emiatt a hivatal hatáskörét még jobban kiterjeszthetik. „Egyre inkább eszkalálja saját magát a hatalom.”

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2024.10.16., szerda 7:44
Riporter: Para-Kovács Imre