„Zajlik
A lényeg

Magyar Péter az EP-ben goebbelsi propagandázott, Nagy István válaszolt

8/10/2024 10:22

| Szerző: Klubrádió

Lendületes egy percben kérdezte Nagy István agrárminisztert Magyar Péter az Európai Parlamentben kedden. A Tisza Párt elnöke és EP-képviselője elsőként a bántalmazással vádolt Győrffy Balázs helyét átvevő Dömötör Csabát üdvözölte, azt mondta, Dömötör a "második embere volt az orbáni goebbelsi propagandának Magyarországon évekig”. Nagy István válaszolt Magyar Péternek, visszautasította az összes állítását.

Mint mondta, Európa legmagasabb inflációja volt két évig Magyarországon. Itt drágultak a legjobban az élelmiszerek, átlagosan 62 százalékkal. Arról is beszélt, hogy a magyar gazdák és családi termelők semmilyen állami segítséget nem kaptak az elszabaduló energia- és alapanyagárak kompenzálására. Nem védték meg a magyar termelőket az ukrán gabonától sem. Nem tettek semmit azért, hogy a drámai infláció hatását enyhítsék, összesen 3 millió ember él a létminimum alatt.

Hozzátette: "Spanyolországban nulla százalék az áfája az élelmiszereknek, nálunk 27 százalék. Miniszter úr, hogyha a Tisza Párt jön hatalomra, akkor 5 százalékra csökkentjük lépésről lépésre az alapvető élelmiszerek mindegyiknek az áfáját. Ön azt mondta, hogy nőtt a családi gazdaságok száma, eközben 2010-ben 750 ezren éltek az agráriumban, ma 250 ezren élnek. Miniszter úr, önök magára hagyták a magyar vidéket, elnéptelenednek a falvaink, vannak olyan települések, ahol feleannyian élnek, mint 2010-ben."



Nagy István válaszolt Magyar Péternek, visszautasította az összes állítását. Szerinte azért magas az élelmiszer-infláció, mert a termékek a legalacsonyabb árról indultak, de a szankciós politika miatt felmentek az energiaárak, és ezt a változást az élelmiszeráraknak is követnie kellett. Az agrárminiszter szerint nem hagyták magára a vidéket, példaként hozta, hogy bevezették az árstoppot és betiltották az ukrán gabonaimportot.