„Klubrádió
Reggeli gyors

Márki-Zay látogatására felbolydult Brüsszel

11/11/2021 13:24

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje hétfőn több napra Brüsszelbe utazott, hogy bemutatkozzon, hogy megmutassa magát a külföldi politikusoknak, és a kint élő magyarok egy csoportjával is találkozott. Hogyan nézett ki ez a bemutatkozás Brüsszelből nézve? Erre válaszolt a Reggeli gyorsban a Klubrádió kinti tudósítója.

Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója szerint nagyon kíváncsiak Márki Zay Péterre Brüsszelben, mert tudják, hogy választás lesz, és ő Orbán Viktor kormányfő kihívója.

2021. november 11. Reggeli gyors (2021. november 11., csütörtök 06:00)
157:38
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 00:43:36-tól hallgathatja meg.

Márki-Zay és az ellenzéki összefogás hírére felbolydult Brüsszel, ugyanis a magyar miniszterelnöknek számos vitája van az ottani politikusokkal, mondta Arató, aki szerint ezért a nagy pártcsaládok részéről már mást szeretnének látni a kormányfői székben. Arató ritkának nevezte, hogy egy országos hivatalban nem lévő politikusnak ilyen sok programot sikerüljön összehoznia.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt például az Európai Bizottság hat tagjával is találkozik, továbbá minden nagyobb európai parlamenti pártok frakciójának a vezetője fogadta Márki-Zayt, nem csak egy-egy képviselő. Így például a Néppárt vezetője, Manfred Weber, a szociáldemokraták, a zöldek, a liberálisok vezetője is ott ült a tárgyalóasztalnál. Arató szerint mindez azt mutatja, hogy sokan reménykednek abban, hogy Magyarországon változás következik.

 
Márki-Zay Péter és Kész Zoltán Brüsszelben
 

 

De ez legfeljebb csak elvi, elméleti támogatást, vagy szimpátiát jelent, hiszen azt mindenki igyekszik hangsúlyozni, hogy a választásokon a magyar választók döntenek. Annyi változás ugyanakkor észlelhető, hogy négy évvel ezelőtt azt kérdezgették, hogy hogyan lehet megakadályozni Orbán újbóli kétharmados többségét, most viszont már az a kérdés, hogy hogyan lehet leváltani. Ez lényegében minőségileg más, mondta Arató.

De hova áll a belga?

Márki-Zay mögött álló ellenzéki koalíció gyakorlatilag az európai parlamenti pártok jelentős részét lefedi, és bár Márki-Zay a Néppárttal szimpatizál, és ha lenne mögötte valamilyen politikai erő, egy párt, akkor ide is kérné a felvételét, és az is kiderült, hogy erre a Néppárt is nyitott, de több kérdőjel van a Néppárti pozícióval kapcsolatban. Nem valószínű például, hogy Márki-Zaynak lenne egy olyan mozgalma, pártja, ami a KDNP-vel közös frakcióban ülne. Ebben ugyanakkor Arató szerint ráér majd dönteni az EP-választásoknál.

Tehát egyszer van ugyan politikai helyezkedés, hiszen nem mindegy, hogy egy vezető európai politikus ki mögé áll be, de Márki-zay látogatásának ezen felül van egy szakpolitikai része is. Most kezdi el felvenni azokat az ügyeket, amiket neki esetleg képviselni menedzselni kell majd a tavasztól.

Arató szerint amikor egy politikus Brüsszelben megjelenik, általában egyrészt haza, a belpolitikának címezve beszél, másrészt az európai politikának szól. Az utóbbinak címezve Márki-Zaynak most az volt az üzenete, hogy szakítani akar azzal, hogy Magyarország kerékkötője a folyamatoknak, hogy úgy viselkedik, mint egy pukkancs, árulója a nemzetközi együttműködésnek, és inkább a lojális tagja akar lenni az EU-nak és a NATO-nak, akire lehet számítani, mondta. Arató a konkrétumok között említette, hogy az európai ügyészséghez akar csatlakozni és minél hamarabb az euroövezethez akar csatlakozni. Ezek voltak a sarok pontok, és ezt jól fogadták kint, hiszen egy együttműködő Magyarországra nagy szükség lenne Európában is, mondta.

Politikai kijelentései között leginkább a magyar korrupciót támadta, és azt összefüggésbe hozta azzal hogy Magyarország az európai helyreállítási alapból nem kap pénzt, de Márki-Zay azzal egyetértett, hogy az EU feltételeket szab a pénzek kifizetéséhez. Tárgyalt például a költségvetésért felelős EU-biztossal is.

Márki-Zay még a megérkezése után egy fórumon külön megköszönte az itthoni ellenzéki riválisainak a versenyt, és kijelentette, hogy az együttműködés töretlen. Ezen a fórumon Arató szerint nem feltétlenül jobboldali konzervatívok voltak jelen, mégis szimpátiával fogadták Márki-Zayt, aki kritikákat is kapott, például a miniszterelnök fiával kapcsolatos kijelentései miatt. De összességében Arató szerint különböző pártállású emberek mondták azt, hogy Márki-Zayra szavaztak, és a bizalom megmaradt.