„Klubrádió
A lényeg

Meghalt Kóbor János

6/12/2021 11:20

| Szerző: Klubrádió

Nem tudott felgyógyulni a covidból, és 78 éves korában meghalt Kóbor János, az Omega együttes frontembere, adta hírül a zenekar. Kóbor Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas énekes, az Omega egyik alapítója.

"Rajongók milliói imádták itthon és külföldön, a rockzene állócsillagaként. Felfoghatatlan űrt hagy maga után. Nincsenek szavak, marad a csend. Mecky a szívünkben örökre velünk marad" – írja a zenekar.

Az énekes november első felében került kórházba koronavírus-fertőzésre utaló tünetekkel. Nem volt beoltva, korábban nyilvánosan beszélt róla, hogy a maga számára nem érzi szükségesnek az oltást, mert még soha nem volt kórházban, és bízik az immunrendszerében.

Kóbor, becenevén Mecky, 1943-ban Budapesten született, kamaszkora a rock and roll csúcsidőszakára, a beat zene hódításának kezdetére esett, ekkor, az ötvenes és hatvanas évek fordulóján alakította első zenekarát a József Attila Gimnázium tanulójaként osztálytársaival. Tagja volt a Ciklon és a Próféta együtteseknek is, kezdetben instrumentális nyugati számokat játszottak, majd jött az Omega. A zenekar megalakulásáról és névadásáról több történet is kering, az azonban biztos, hogy később a magyar rock – vagy beat –talán legtartósabb, egyik legsikeresebb és külföldön is leginkább elismert társaságának születésnapját a legtöbb forrás 1962. szeptember 23-ára teszi, amikor már biztosan Omega néven adtak koncertet a Műegyetem Hess András téri kollégiumában, a budai Várban.

Kóbor a gimnázium után a Műszaki Egyetemre ment, ahol építészként végzett, de soha nem dolgozott a szakmában, végleg a zenészpályán maradt, jövőre ünnepelték volna az Omega 60. születésnapját. Tavaly novemberben hunyt el a másik Omega-alapító Benkő László, valamint rá három napra Mihály Tamás, aki – Molnár György mellett – a hetvenes évek elejéétől a legtöbb Omega-dalt jegyezte. Mostanra, Kóbor halálával két élő tagja maradt a zenekarnak, Molnár és Debreczeni Ferenc.

Kóbortól nyilvánosan búcsúzott több barátja, pályatársa, így Koncz Zsuzsa, Presser Gábor, Bródy János és Hobo is, Karácsony Gergely főpolgármester pedig bejelentette, hogy Omega fog szólni a Műjégpályán Kóbor János emlékére.

Végső búcsút vettek Benkő Lászlótól
 
 Kóbor János és Presser Gábor a 2020 november 18-án elhunyt Omega-alapító Benkő László búcsúztatásán a Farkasréti temetőben 2020. december 2-án. MTI/Kovács Attila