„Támogassa
Esti gyors

Megrendült a kinti magyar oktató, fia éppen elkerülte a prágai mészárlást

22/12/2023 21:41

| Szerző: Klubrádió

Elcsukló hangon nyilatkozott rádiónknak a 14 halálos áldozatot követelő prágai lövöldözésről Pató Attila kint tanító magyar egyetemi oktató, akinek egyik gyereke éppen elkerülte a mészárlást, mert bár tervezte, mégsem ment be aznap a Károly Egyetem bölcsészkarára.

2023. december 22. Esti gyors / részlet, Pató Attila (23.12.22.)
07:46
00:00

Egy 24 éves diák lelőtt 14 embert, 25-öt pedig megsebesített a prágai Károly Egyetem bölcsészkarán, majd magával is végzett csütörtökön. A cseh kormány szombatra nemzeti gyásznapot hirdetett.

Pató Attila, a csehországi Pardubice Egyetem tanára, fordító az Esti gyorsban azt mondta: ez megrázó érzés az egész társadalom számára. Folyamatosan érkeznek a hírek a médián és személyes csatornákon keresztül is, vagyis mindenkit érint valamilyen szinten a dolog.

Elmondta, a fiuk és a lányuk is Prágában tanul, utóbbi a város másik részén volt, de előbbi éppen azon gondolkodott, hogy bemenjen a bölcsészkarra. Szerencsére nem ment be, ő is biztonságban van, de ezt rögtön még nem tudták. Az események után felhívták, akkor mondta, hogy jól van és jön haza. Ő maga pedig éppen nemrég találkozott egy barátjával, aki mondta, hogy a lánya ott volt a környéken.

Pató Attila úgy fogalmazott: amúgy is igen sok feszültséggel birkózik a társadalom, főleg a fiatalok körében sok a zavar, a depresszió, és nagyon kevés a pszichológus az iskolákban, nincs felkészülve az ország ezekre a problémákra, ez már a koronavírus óta beszédtéma a nyilvánosságban. Megjegyezte, hallott egy biztonságpolitikai szakértőt nyilatkozni, aki azt mondta, nem az volt a kérdés, hogy lesz-e ilyen (lövöldözés), hanem az, hogy mikor.

Pató Attiláról azt írja a Mérce: 1967-ben született, Szegeden végzett a József Attila Tudományegyetemen történelem és filozófia szakon, doktori diplomát  szerzett a Debreceni TE-n. Jelenleg Csehországban él, a Pardubice Egyetem angol nyelvoktatója és az Etika Központ könyvtárosa, amellett esszéket ír, fordításokat közöl, több lap szerkesztőbizottságának tagja.

Lehetnének olyan értelemben pozitív hozadékai is ennek, ha a biztonságra koncentrálnának, mert sokan csodálkozhatnak azon, hogy vett egy fiatalember ilyen arzenált, automata fegyvereket, habár arról is beszélt egy szakértő, hogy a törvénnyel tulajdonképpen nincs baj. Valamint a közösségi médiában terjedő fake news hatásairól is beszélni kell, illetve az említett problémákról, a fiatalok pszichológiai állapotáról, a pszichológusok felkészítéséről úgyszintén – tette hozzá.

Egyetemi tanárként ő is beszél arról a kollégákkal, hogy milyen a kapcsolatuk a dikákokkal, ők mennyire érzik magukat biztonságban (szociális, pszichológiai értelemben) az oktatási intézményekben, a társadalomban. A covid-járvány után sokat romlott a helyzet és a háború ezt csak fokozta. Kérdés, hogy lehetne olyan megoldást találni, például figyelőszolgálatot kiépíteni, amely ezen változtathat. Elmondta, ő általában kisebb csoportokat tanít, ahol gyakran beszélnek a függőségekről és hasonló problémákról is.

Pató Attila elmondta azt is: ahogy mindenki, ők is készülnek a karácsonyra, de a családjával terveznek kimenni gyertyát gyújtani a gyásznapon.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/EPA/Martin Divisek

Esti gyors
2023. december 22., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János