„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Milliárdokat takaríthatnak meg az autósok

14/10/2020 19:15

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Alkotmánysértőnek tartja az ombudsman azt, ahogyan a biztosítók jutalmazzák, illetve büntetik az autósokat a kártörténetük alapján. A jogalkotó a felelős a helyzetért.

2020. október 14. Élőben a városból - részlet 20.10.14. Kovács Kázmér
22:38
00:00

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást törvény szabályozza, azonban a kártörténet alapján történő besorolást már csak egy pénzügyminiszteri rendelet írja elő. Az úgynevezett bonus-malus rendszert a különböző biztosítók eléggé eltérő módon alkalmazzák, amiből teljesen abszurd esetek jönnek elő. Például: egy 10 éve balesetmentesen vezető autósnak az első malőr után többszörösére ugorhat a KGFB díja. Vagy: a gépkocsivezetők a biztosítók kihagyásával is megegyezhetnek, a vétkes kifizeti a kárt, mégis emelkedik a biztosítási díja. Az is előfordulhat, hogy egy vállalkozás egyik autójával okoznak kárt, de a díjat nem csak annál az egynél emeli a biztosító, hanem a cég összes gépkocsijánál. Egyes társaságok 60-80 oldalas, apró betűs tájékoztatókat állítottak össze, még attól is függővé téve a biztosítási díjat, hogy a szerződő félnek mikor van a születésnapja. Na, ebből lett elege a Magyar Autóklubnak és az ombudsmanhoz fordult, aki megállapította, hogy ez a szabályozás így alkotmánysértő.

Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke a Klubrádióban arról beszélt, hogy óriási összegről van szó. Mintegy 4,5 millió gépjármű van az országban, ezek biztosítási díja összességében több száz milliárd forint. Elfogadhatatlan tehát a szabályozásban tapasztalható káosz, az autósok milliárdokat veszítenek. A Magyar Nemzeti Bank is kifogásolta már a kialakult gyakorlatot, arra hívta fel a biztosítók figyelmét, hogy 2021 januárjáig alakítsák át a saját szabályaikat. Utána még kapnak fél év türelmi időt, aztán felügyeleti ellenőrzésekre, szankciókra számíthatnak, ha az árképzésük nem felel meg a követelményeknek. Kovács Kázmér szerint a helyzet tisztázása a biztosítótársaságoknak is jót tesz, kiderül, hogy melyikük nem játszott tisztességesen, melyikük kínált olcsó biztosítást, hogy aztán baj esetén alaposan lehúzza az autósokat. A tiszta verseny jót tesz ennek a piacnak is. Az ügyvéd hangsúlyozta: az áldatlan állapotokért mindenek előtt a jogalkotó a felelős.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Élőben a városból
2020.10.14. 13:00
Műsorvezető: Fábián László