„Köszönjük
Uniszex

Milyen (lenne) a nőbarát város?

12/10/2024 20:24

| Szerző: Kovács Gellért/Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Ha egy forgalmas út túloldalára aluljárón és zebrán is vezet át út, nőként vajon melyiket választjuk? És hogy védjük meg magunkat, ha egy zsúfolt buszon fogdosnak, zaklatnak, és senki nem tesz semmit? Az Uniszexben a nőbarát város koncepciójáról beszélgettünk Győr Ágnessel, a Demnet Alapítvány munkatársával.

2024. október 07. Uniszex (2024. október 07., hétfő 14:00)
51:41
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála

Ha egy forgalmas út túloldalára aluljárón és zebrán is vezet át út, nőként vajon melyiket választjuk? Persze, hogy a zebrát. És hogy védjük meg magunkat, ha egy zsúfolt buszon fogdosnak, zaklatnak, és senki nem tesz semmit? Hogy jutunk át egy totyogóval és egy csecsemővel 20 másodperc alatt a zebrán? És át lehet-e úgy alakítani egy várost, hogy a nők szempontjait is figyelembe vegyük? Az Uniszexben a nőbarát város koncepciójáról beszélgettünk Győr Ágnessel, a Demnet Alapítvány munkatársával, aki egy közelmúltban megrendezett kerekasztal-beszélgetés tapasztalatait is megosztotta a műsorban.

„Ez az esemény azt járta körül, vagy azt kezdte el körüljárni, hogy hogyan lehet úgy tervezni városokat, hogy a város minden lakójának ugyanazokat az esélyeket, lehetőségeket biztosítsa. És ha ezt konkretizáljuk, saját szemszögből nézzük, akkor ez a dolog a biztonság. Ami azt jelenti, hogy nem tévedek egy olyan sikátorban, ahonnan nincsen kiút, ahol nem tudnak sarokba szorítani, mert van lehetőségem például segítséget kérni. Persze, ez egy nagyon érdekes és izgalmas kérdés, mert nincs konkrét lista arról, hogy mitől lesz női barát egy város.”

A teljes adás visszahallgatható a lejátszás ikonra kattintva.

Uniszex
2024. október 7., hétfő 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért