„Ki
Reggeli gyors

Minősített többséggel fel lehetne függeszteni a magyar uniós elnökséget?

15/07/2024 09:45

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Miután külpolitikai kérdésekben foglalt állást pekingi és moszkvai útján és ezzel szerződést szegett Orbán, amilyen hamar csak lehet, fel kell függeszteni az elnökségét – mondta a Tagesschaunak Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője.

2024. július 15. Reggeli gyors - részlet 24.07.15. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:33
00:00

A német kormány külügyi hivatala szerint Orbán orosz és kínai, de még a Donald Trumpnál az Egyesült Államokban tett vizit is kárt okozott, mert a magyar miniszterelnök soros elnökként nem kapott felhatalmazást rájuk – kelt ki éles szavakkal a hivatal szóvivője, amiről a Deutschelandfunk rádiója is beszámolt szombaton. Ő is, mint egyébként Olaf Scholz német kancellár a NATO-csúcson úgy fogalmazott, hogy Orbán csak a saját nevében beszélt, amikor azt békemisszióként akarta eladni. A Trumppal való tárgyalása pedig azért kifogásolható, mert a volt elnöknek mindig is kifogásai voltak Ukrajna amerikai pénzügyi támogatása miatt. Amennyiben elnök lesz, ebbe az irány tehet lépéseket – prognosztizálják a szakértők.

Vajon megvannak számlálva a magyar uniós elnökség napjai?

– teszi fel a kérdést a német Tagesschau lapban az ARD tudósítója, mivelhogy Brüsszelben lépten-nyomon azt tapasztalta, felháborodást keltettek Orbán ún. békemissziós útjai. Arra is érzékenyen reagáltak az uniós vezetők, hogy Trump kedvéért otthagyta idő előtt a NATO-csúcsot is a magyar kormányfő. Donald Tusk szerint Orbán azt hiszi, hogy mindezeknek nem lesznek következményei, de lehet, hogy rosszul ítéli meg saját helyzetét is. Daniel Freund, a Zöldek német uniós parlamenti képviselője szerint egyre többen gondolják, beigazolta Orbán a félelmeiket, amelyekről jó egy éve beszéltek először a parlamentben, sőt kétharmados többséggel határozatot fogadtak el azért, hogy ne tölthesse be a magyar kormány ezt a féléves posztot. A törvényt és szerződéseket megszegő kormány –, amelyiknek épp emiatt fagyasztották be forrásaikat – nem képviselhetné se Moszkvában, se Pekingben az EU-t – fogalmazott Freund. Szerinte feketén-fehéren le kellene fektetni egy olyan szabályrendszert, amely megszabja az elnökséggé válás kritériumait, hogy az ilyen helyzeteket el lehessen kerülni. Másrészt minden bizonnyal, amilyen gyorsan csak lehet, előre kell hozni a következő soros lengyel elnökséget. Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője, a régió kiváló szakértője pedig úgy nyilatkozott a németeknek, miután külpolitikai kérdésekben foglalt állást és ezzel szerződést szegett Orbán, amilyen hamar csak lehet, fel kell függeszteni az elnökségét. Minősített többséggel ezt meg is lehetne szavazni, másrészt pedig a 7-es cikkelyes eljárással meg kell fosztani a magyar kormányt a szavazati jogától az Európai Tanácsban. Bóka János Európa-ügyi miniszter, aki meghatározó elnöki posztot tölt be az elnökség idején, közölte, nem tűzte eddig és nem fogja napirendre tűzni az elnökség felfüggesztését semmilyen ülésen. A litván illetékes köntörfalazás nélkül kijelentette, hogy egyetlen minisztert sem küldenek magyar szervezte rendezvényekre, tárgyalásokra. Mint ahogy tette ezt korábban Svédország is. A mostani helyzetben úgy látja a német lap, hogy egyetlen külügyminiszter sem jön egy hónap múlva Budapestre a külügyi tanács ülésére, válaszul az elmúlt 10 napban történtekre.

 
Európai Parlament
 
Forrás: Flickr.com
 

Késő és lehetetlen felfüggeszteni a magyar elnökséget

A Kiyiv Independent is alaposan körbejárja ugyanezt a témát mérvadó lapokból vett véleményekkel, és megállapítja, már késő és lehetetlen felfüggeszteni a magyar elnökséget.

Béketerv nélkül békemisszión

A BBC budapesti tudósítója, Nick Thorpe cikkében felhívja arra is a figyelmet, hogy számosan vélik úgy, békekötés nem lehetséges békeközvetítő nélkül. Azonban kitér arra is, hogy mégiscsak megdől ez az elmélet, mivel a magyar kormány Oroszországhoz szorosan kötődő gazdasági érdekeltségei révén nem lehet másként látni Orbánt, mint Putyin bábját. Ráadásul béketerv nélkül ment békemissziójára, beutazva három kontinenst.

Szijjártó szerint az EU-nak, Oroszországnak és Kínának kellene leülniük a tárgyalóasztalhoz

A moszkvai Hírek (News.ru) portál viszont részletesen ismerteti Szijjártónak a Vasárnapi Újságban elhangzott véleményét. A beszélgetésből kiemelik, hogy szerinte az EU-nak, Oroszországnak és Kínának kellene leülniük a tárgyalóasztalhoz, hogy a béke feltételeit megteremtsék. Ukrajna nem került bele a felsorolásba. A másik, amit fontosnak tartottak, hogy a magyar külügyminiszter arra számít, Trump nyeri meg az elnökválasztást, és akkor neki nyilván jelentős befolyása lesz az ukrán helyzet rendezésében. Az írás legvégén a szerző azonban megjegyezte, hogy Orbánt nem hívták meg az Európai Parlament ülésére, ahol ismertethette volna a programját.

Mi az, amiből Ukrajnában 67 van, Magyarországon egy sincs?

Az ukrán Oktatási Minisztériumban a Korrespondent ukrán portál kérésére nem tudták egyelőre megmondani, hogy hol és mikor nyitnak ukrán nyelvű iskolát Magyarországon. Ugyanis Orbán Viktor július 2-án Kijevben megígérte Zelenszkijnek, hogy bármibe is kerül, lesz ukrán iskola a menekült gyerekek számára. A cikkből megtudhatjuk, hogy Ukrajnában 67 magyar nyelvű iskola működik mind a mai napig.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.07.15., hétfő 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit