„Zajlik

Mutatjuk, hol hallgasson minket, ha akadozik az adás a megszokott felületeken!

13/08/2024 18:10

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A Klubrádiót augusztus 9. óta eddig soha nem látott intenzitású túlterheléses támadássorozat éri, ezért elődordulhat, hogy bizonyos idősávokban akadozik vagy nem szól az adás illetve elérhetetlenné válik honlapunk. Ebben a cikkben megtalálják a legfontosabb információkat, például, hogy hol tudnak minket ilyenkor zavartalanul hallgatni.

Augusztus 9-e óta a Klubrádió történetében soha nem látott mértékű túlterheléses támadás zajlik ellenünk. Ez az elmúlt napokban folyamatos, ugyanakkor változó intenzitása miatt csak időszakosan zavarja meg az adást, vagyis hallgatóink hol azzal szembesülnek, hogy akadozik vagy egyáltalán nem szól az adás a megszokott felületeken, hol nem tapasztalnak semmilyen problémát. A támadások először élő adásunkra koncentrálódtak, augusztus 15-én azonban már a honlapot is olyan intenzítással vették célba a hackerek, hogy nagyjából másfél órán át elérhetetlenné vált, majd szakaszosan volt elérhető.

A legfontosabb információ, hogy az élő műsort az intenzívebb támadások alatt, akkor is zavartalanul hallgathatják a Klubrádió Twitch-csatornáján ha a honlap sem elérhető.

Ezen a linken érik el: https://www.twitch.tv/klubradio

Alább részletesebben is írunk a Twitch használatáról.

Rengeteg kérdést kapunk hallgatóinktól, amelyekre folyamatosan igyekszünk különböző műsorainkban, telefonon, az online felületeinken, illetve itt ebben a cikkben válaszolni.

Az augusztus 15-i Ezitta Fórumban Hardy Mihály főszerkesztő és Kemény Dániel riporter-műsorvezető-technikus kollégánk, aki rengeteget dolgozik a problémák megoldásán beszélgetett Bódy Gergővel a helyzetről. Az adást, amelyben betelefonáló hallgatóink praktikus kérdéseire is válaszoltak, meghallgathatják az alábbi lejátszóra kattintva.

2024. augusztus 15. Ezitta Fórum (2024. augusztus 15., csütörtök 12:15)
44:38
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Bódy Gergő, Neuman Gábor

***

Mi az a Twitch? Hol lehet elérni?

Az élő műsort az intenzívebb támadások alatt is zavartalanul hallgathatják a Klubrádió Twitch-csatornáján, amit ezen a linken érnek el: https://www.twitch.tv/klubradio

A Twitch a YouTube-hoz hasonlóan nagy méretű megosztó oldal, elsősorban élő műsorok kerülnek fel rá. Ez a szolgáltatás olyan alternatív csatornát biztosít a Klubrádió eléréséhez, amely az adásunk elleni külső, rosszindulatú támadások idején is lehetővé teszi, hogy hallgassanak minket. Az adás itt folyamatosan megy, nem csak vészmegoldásként lehet tehát használni, hanem bármikor!

Ugyanerre a csatornára eljuthatnak honlapunk fejlécének "Itt is szól" gombjára kattintva. Ennek elérését alább videón is mutatjuk.

Mobilnézetben az "Élőben most" felirat mellett található 3 vízszintes vonalra koppintva egy legördülő fülön legalul, a keresés mező felett találják meg.

A Twitch-csatorna regisztráció nélkül, egyszerűen a megnyitás után hallgatható. Elérhető minden olyan eszközön, amelyen van böngésző – tehát például számítógépről, laptopról, tabletről, okostelefonról is. Ugyanakkor internetrádióról sajnos nem. Tudjuk, hogy sok hallgatónk használ ilyen eszközt, folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél hamarabb legyen olyan megoldás, amivel terheléses támadás esetén is elérik az adást internetrádióikról is. Egyelőre azonban csak azt tudjuk javasolni, hogy ha van lehetőségük, váltsanak másik eszközre, amelyen van böngésző.

Mit jelent, hogy túlterheléses támadás alatt állunk?

A túlterheléses támadások lényege, hogy ártó szándékkal, elsősorban azzal a céllal, hogy elérhetetlenné váljon egy-egy szolgáltatás – a támadók annyi kérést küldenek a szervereknek, hogy azok nem tudják azokat kiszolgálni, és összeomlanak, így aztán senki nem éri el a szolgáltatást.

Nem ritka az ilyesmi, világszerte szembesülnek a legkülönfélébb szolgáltatók ilyen jellegű kibertámadásokkal. A folyamat úgy nézhet ki például, hogy a megrendelő a deepweben (ún. "mélyinterneten"), a hatóságok tekintete elől rejtve hackereket bíz meg a támadással, majd jellemzően bitcoinban fizet.

Ilyen támadások rendszeresen érnek a hazai független sajtóhoz tartozó más médiumokat is.

Kemény Dániel a hétfői Reggeli gyorsban foglalta össze hogyan működnek ezek a támadások. A beszélgetést az alábbi lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

2024. augusztus 12. Reggeli gyors - részlet l Kemény Dániel a túlterheléses támadásokról 2024.08.12.
08:04
00:00

Miért nehéz védekezni az ilyen támadásokkal szemben?

Az ilyen támadások attól sikeresek, hogy a támadók nagyobb erőforrásokat tudnak megmozgatni, mint a célba vettek. Ha például a Telex, a 444.hu, a 24.hu, a hvg.hu, a Média1 vagy éppen a Klubrádió az átlagos forgalmának megfelelően – azt akár 2-3-szor túl is tervezve – fizet egy-egy szolgáltatónak azért, hogy elérhető legyen az oldala, vagy a mi esetünkben a hangzó adása mindazoknak, akik egy időben olvasni, hallgatni szeretnék, akkor a támadók ennél nagyságrendekkel, 10-szer vagy akár 100-szor több kérést tudnak egyszerre küldeni a szerverek felé. A Klubrádió esete ráadásul annyiban speciális, hogy míg írott tartalmak esetében a kifele irányuló adatközlés szakaszos, az élő adásnál ez folyamatos, ilyen szempontból érzékenyebb tehát, könnyebb teljesen bénítani.

A rosszindulatú kéréseket sajnos nem tudja kiszűrni a szolgáltató. A technológia folyamatosan fejlődik, manapság a támadásokat egyre gyakrabban nem egy helyről, hanem ún. botnet hálózatokon keresztül intézik. Ez azt jelenti, hogy a hackerek világszerte, akár milliószám megfertőznek különböző internetképes eszközöket, laptopoktól kezdve az okosporszívókig, amelyek aztán folyamatosan próbálják elindítani a támadók által megcélzott oldalt, szolgáltatást – esetünkben az élő adásunkat – akárcsak a valós hallgatóink. Gyakorlatilag tehát nem lehet szétválasztani a jó- és rosszindalatú lekéréseket.

A támadás elhárítása így erősen akadályozott, és arra is szinte nulla az esély, hogy kiderüljön, ki a megrendelő. A fent ismertetett deepwebes ügymenetet a hatóságok nemigen tudják felderíteni, a korábban más médiumok által tett feljesentések nem igazán vezettek eredményre.

Mindezzel együtt természetesen folyamatosan kapcsolatban vagyunk a szolgáltatóval és próbálunk megoldást találni.

Lehet-e tudni honnan érkeznek a támadások? Nem lehet-e a kiszűrést úgy megoldani, hogy letiltjuk a külföldi elérést?

A szolgáltatótól tudjuk, hogy bár a támadások a világ minden tájáról érkeznek, Oroszországból jönnek a legintenzívebben. Azt viszont hangsúlyozzuk, hogy a fertőzött internetképes eszközök tulajdonosainak a leggyakrabban fogalmuk sincs arról, hogy eszközük túlterheléses támadásban vesz részt.

Bizonyos mértékben már eleve szűri a külföldi lekéréseket a szolgáltatónk, de teljesen nem szeretnénk letiltani az elérést, hiszen azzal számos külföldön élő hallgatónknak is ellehetetlenülne, hogy elérjék az adást.

A korábbi támadások esetében működött a YouTube mint menekülőút, most miért nem szól ott az élő adás?

Noha a Klubrádió növekvő YouTube-csatornáján folyamatosan válnak elérhetővé a friss tartalmak, sajnos az ott korábban megosztott élő adás hónapok óta nem elérhető. E mögött egy – nem csak a Klubrádiót, hanem számos más médiumot is érintő – jogdíjvita áll, és amíg ez nem rendeződik nem tudjuk újraindítani az ottani streamet, ugyanakkor ennek a vitának a lezárásán is dolgozunk.

Mi a helyzet a rádiós gyűjtőoldalakkal, applikációkkal, ezeken lehet hallgatni a Klubrádiót a támadások alatt?

Ezek a mobilapplikációk (például Myonlineradio, HU Radio, Radio Garden) ugyanarról a szálról veszik le a Klubrádió jelét, mint ami támadás alatt áll. Így nincs rá garancia, hogy ezek működnek intenzív túlterhelés ideje alatt, ugyanakkor sok hallgató jelezte, hogy a Myonlineradio stabilan működik náluk, ha tehát eleve ezen a gyűjtőoldalon hallgatnak minket érdemes kísérletezni, ha pedig nem megy, még mindig fel lehet menni a Twitch-re.

A Zebrádiót is érinti a támadássorozat?

Sajnos igen, itt is igaz, hogy változó az intenzitás, bizonyos időpontokban előfordulhat tehát, hogy nem tudják hallgatni zenei rádiónkat, máskor pedig problémamentesen elérhető. Természetesen a Zebrádiót is próbáljuk védettebbé tenni, erre is megoldást találni.

***

Köszönjük türelmüket, a támogató üzeneteket és azt is, ha megosztják tájékoztatóinkat!